Yıldızlar, 140 milyon euroluk yatırımla 'demir-çelik'e giriyor

Dünyada ilk 10’da yer alan Yıldız Entegre’ye yurtdışındayeni üretim adresleri oluşturan Yıldız Grubu, demirçeliktede farklı alanlara yatırım için kolları sıvadı. Bukapsamda 500 milyon euroluk yeni yatırım yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAVANA - DÜNYA

Yıldızlar Yatırım Holding, Kocaeli’de bu yıl 140 milyon euroluk yatırımla yeni bir sac işleme ve boyama tesisi kuruyor. Holding, bu işine hammadde sağlamak üzere Romanya’da bir yassı çelik üretim tesisi yatırımı da planlıyor. Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Yıldız, bu yatırımın da 120 milyon euro olarak öngörüldüğünü belirtti. 

Temelleri, 1890’lı yıllarda Hasan Yıldız’ın Trabzon’da kereste ticaretine başlamasına dayanan, ilk kereste atölyesini 1930’da kuran asırlık geçmişe sahip Yıldızlar Yatırım Holding, yeni yatırımlar planlıyor. Holding’in İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız şu bilgileri paylaştı: 

•İGSAŞ’la girdiğimiz gübre sektöründe ciromuz 600 milyon lirayı aştı. Holding olarak yeni sektörlerde yeni yatırım arayışındayız. Aile arasındaki konuşmalarda demir-çelik sektörü gündeme geldi. Sülalemizde bu alanla uğraşanlar var. Çok karlı bir sektör olarak görünmüyor. Hatta Türkiye’de bu alanda kapasite fazlası da var. Maliyetler ve sürdürülebilirlik açısından hurdadan demir-çelik üretmek de doğru görünmüyor. Ama biz bu alanda farklı bir yol çizebiliriz diye düşündük. Bunun üzerine, yassı çelikte daha katma değerli ürüne yönelme planı yaptık. Buna göre, Erdemir, Habaş gibi yerli üreticilerden ham sac alacağız. Gerekirse ithal de ederiz. Ham sacı 1 milimetre ya da daha da ince hale getirip boyayacağız. Bu konuda ihtiyaç var. Başta da beyaz eşya olmak üzere, çok ince yassı ürüne gereksinim duyan tesislere vereceğiz. İşlerimizdeki riski biraz daha dağıtmak, sepeti çeşitlendirmek üzere bu sektöre girmeye karar verdik. 

İlk yatırım Kocaeli’ye ikinci faz Romanya’ya 

•Bu yıl sonuna doğru temel atmayı düşünüyoruz. Kocaeli’de yapılacak yatırım 140 milyon euro olacak. Tabii, hammaddeyi, yani sacı hep başka şirketlerden kullanmaya da taraftar değiliz. O konuda bir yatırım planlıyoruz. Ancak, aldığımız karara göre, bu yatırım Türkiye’de olmayacak. Mantıklı da değil. Bir süre önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Romanya’ya gittik. Romanya’dan Türkiye’ye yılda 3 milyon ton hurda demir-çelik geliyor. Romanya ise Türkiye’den 1.5 milyon ton bitmiş ürün alıyor. Bu süreçte, biz de yassı ürün için enerjinin ve hammaddenin çok daha uygun maliyetli olduğu bir ülkeye gidelim diye düşünüyoruz. Bu adres pekala Romanya olabilir. Rusya da bir diğer seçenek. Yaklaşık 120 milyon euroluk bir yatırım olur. Aceleye getirmek istemiyoruz. 

Kısa vadede 500 milyon euroluk yatırım yapacak 

•Orman ürünleri, gübre, kimya, liman işletmeciliği, enerji üretimi ve sigorta gibi alanlarda faaliyet gösteren 9 şirketimiz var. Bu şirketlerde yaklaşık 3 bin kişi çalışıyor. Geçen yıl yüzde 20 büyüdük. Ciromuz 3.2 milyar liraya çıktı. Bunun 2.6 milyar lirası grubun amiral gemisi Yıldız Entegre’den sağlandı. Bu şirketimiz kendi liginde dünyada ilk 10 arasında. Türkiye’de üretimimiz sürüyor. Ancak riski biraz da dışarıya taşımak istedik. Bu çerçevede yurtdışında yatırıma yöneldik. Romanya, Bulgaristan, Rusya, Hırvatistan’da girişimlerimiz var. Teknolojiyi yakından izliyoruz. Orta ve uzun vadede hedefimiz sektörde lider konumumuzu sürdürmek ve daha geniş pazarlara açılmak. Sac boyama tesisi ve planladığımız yassı çelik üretim tesisi ile birlikte önümüzdeki dönemde yaklaşık 500 milyon Euro yatırım öngörüyoruz.

"Çiftçinin farklı ihtiyaçlarını karşılayacak modele geçiyoruz"

İGSAŞ ve Kütahya Gübre ile yer aldıkları gübrede yeni yatırım planları da yaptıklarını ancak, şimdilik beklemeye aldıklarını belirten Yıldızlar Yatırım Holding bünyesindeki İGSAŞ’ın Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Yıldız, gübre sektörüne ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’de 6 milyon ton gübre tüketiliyor. İç pazarın büyüklüğü 5 milyar liraya ulaşıyor. Gübre, sezonluk bir ürün. ithalat kapısından en kolay giren ürünlerin başında yer alıyor. Tarlaya, bahçeye gübre atılma dönemleri belli. O tarihler yaklaşınca gübre ithalatı hızlanıyor. Yılda 2 milyon ton ithalat oluyor, içerideki fabrikalar tam kapasite çalışamıyor. CAN ve NPK adlı gübrelerle üretimi yıllık 1.5 milyon ton dolayında bulunan Toros Grubu’nun lider konumda. Gübretaş’ın ise sadece NPK’da 1 milyon ton kapasitesi var. Biz yılda 550 bin ton üre, 330 bin ton CAN ve 240 bin ton da NPK üretiyoruz. Bayiler cephesinden bakınca, gübre işi tek başına onlara yetmiyor. Bayi stok tutmuyor, nakliyeye karışmıyor. Biz de bölge depoları kurduk. Ayrıca, bayinin tohum ve ilaç gibi çiftçinin diğer ihtiyaçlarını da karşılayacağı modele geçiyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir