Yılın keşfi Higgs Bozonu

Science dergisi yılın en önemli bilimsel gelişmesini seçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Amerikan bilim dergisi Science, yılın en önemli gelişmesi olarak değerlendirdiği "Higgs Bozonu'nun keşfi"ni kapağına taşıdı. Derginin editörleri her yıl olduğu gibi bu yıl da senenin son sayısı için en önemli bilimsel gelişmeyi değerlendirdi ve "Higgs Bozonu'nun keşfi"ni bir numara yaptı. İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen Higgs parçacığı olma ihtimali çok yüksek olan yeni bir atomaltı parçacığı bulduğunu açıklamıştı.
 
Bilimadamları, 126 giga elektronvolt (GeV) kütle bölgesinde keşfedilen yeni parçacığın, uzun zamandır aranan Higgs parçacığı olduğunu kesin olarak söylemek içinse araştırmalarını sürdürmek istediklerini belirtmişti.
 
Higgs parçacığından sonra dergideki bu yılın en önemli 9 gelişmesi arasında, Japonya bilimadamlarının deri hücrelerinden alınan kök hücrelerle ürettikleri yumurtalardan yeni nesil fareler elde etmesi, Alman ve Amerikalı bilimadamlarının, 50 bin yıldan fazla bir süre önce Sibirya'da bir mağarada ölen genç kızın gen haritasını parmak kemiğinden çıkarmaya başarması, ABD'ye ait Curiosity (Merak) adlı yeni nesil keşif robotun Mars'a yüzeyine yumuşak şekilde inmesini sağlayan yeni sistem, X ışını lazerinin proteinlerin yapısını göstermesi ve genlerin değiştirilmesini ya da etkisizleşmesini sağlayan genetik mühendisliğindeki yeni teknik yer alıyor.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir