Yılsonu enflasyon hedefi tutacak

Ergün, mevsimsel bazı artışlar veya azalışlar olsa da yüzde 7,5 olan hedefin tutacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, mevsimsel bazı artışlar veya azalışlar olsa da 2010 yılı sonu enflasyonunda yüzde 7,5 olan hedefin tutacağına inandığını bildirdi.

TRT Haber'de canlı yayın konuğu olan Sanayi Bakanı Ergün, bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Enflasyon rakamlarında mevsimsel veya dönemsel bazı artışlar ve azalışlar olabileceğine işaret eden Ergün, önemli olanın 2010 yılı toplamında enflasyonun ne olacağı ve hedeflere nasıl bir paralellik göstereceği olduğunu söyledi.

Okulların yeni açılmış olması, yeni sezon tekstil ürünlerinin piyasaya sürülmüş olması, kışa hazırlık, gıda fiyatlarındaki mevsimsel artışlar gibi nedenlerin enflasyon üzerinde önemli etkiler meydana getirdiğine dikkat çeken Ergün, özellikle tarımsal ürün fiyatlarının mevsimsel değişikliklere çok açık olduğunu kaydetti.

Sanayi Bakanı, "Bazı dönemsel artışlar olabilir, fakat biz 2010 yılı sonu enflasyonunda yüzde 7,5'luk hedefin tutacağını düşünüyoruz. Büyük bir sapma olmayacaktır enflasyon hedefinde" dedi.

Enflasyonla mücadeleyi merkezde tutmak lazım

Türkiye'nin enflasyonla mücadeleyi çok önemsediğini, Merkez Bankası para politikaları, maliye politikalarının hepsinin enflasyonla mücadeleyi esas alarak sürdürüldüğünü kaydeden Nihat Ergün, şöyle konuştu:

"Yüksek enflasyon kronik hale gelirse ekonomi aktörlerinde ahlaki bozulmalara bile yol açıyor. Yani insanlar borcunu ödemiyorlar, enflasyon ayrı bir kazanç kapısı haline geliyor. Vergi ödememe, kayıt dışılık...vs bütün bunların hepsini tahrik eden bir unsur olarak ekonominin içinde bulunuyor. Dolayısıyla Türkiye'nin enflasyonla mücadele politikasını bırakması söz konusu değil. Enflasyonla mücadeleyi her zaman merkezde tutması lazım."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir