Yine yeniden 'Hafta sonu Bursa'ya

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Bursa'nın kent turizmi pazarından pay almasını sağlamak ve marka kent vurgusunu pekiştirmek amacıyla yaklaşık 8 ay önce başlattığı 'Hafta sonu Bursa'ya projesinin tanıtımı geçtiğimiz hafta yapıldı. BTSO Başkanı Celal Sönmez, yönetim kurulu üyeleri ile Markam Pazarlama yönetimi ve Marka İletişimi Danışmanlığı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Güven Borça'nın katıldığı toplantıda, Bursa'nın "Türkiye'de hafta sonu turizmini başlatan ilk şehir olma özelliği" vurgusu yapıldı. Toplantıda ulusal ve yerel gazetelerin temsilcilerine geliştirilen proje sunumlar eşliğinde anlatıldı.

Birçok markayı ve değeri bünyesinde barındıran Bursa'nın kent turizmi pastasından daha fazla pay alabilmesi adına yerinde bir proje. Buraya kadar her şey normal. Ancak çalışmanın tanıtımı yapılırken sunumlarda projenin paydaşları olarak Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin de bulunduğu belirtilmesine rağmen tanıtım toplantısında bu kuruluşlardan kimsenin bulunmaması dikkat çekti. Valinin orada bulunamaması belki kabul edilebilir ama büyükşehir belediyesine ne demeli? Hadi başkan katılamadı, yardımcıları nerede? Olmadı genel sekreter? O da  mı yok, danışmanları da mı gelemezdi bu tanıtıma? Tanıtım için belirlenen takvim çok önceden açıklanmasına rağmen büyükşehir belediye başkanı eşiyle birlikte aynı saatlerde Bursalılar için yeni uygulamaya koyduğu feribotla Körfez turunun tanıtımını için Mudanya-Gemlik hattında idi...

BTSO Başkanı Celal Sönmez her ne kadar nezaketen projede büyükşehir belediyesinin varolacağını belirtse de ben aynı görüşte değilim. Bu projenin tanıtımında belediyeden kimsenin olmaması bir tesadüf değil. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir derler. BTSO yönetimi, büyükşehir başkanlığına seçilen Recep Altepe'ye hayırlı olsun ziyaretine gittiğinde bu projeyi başkana sunmuştu. Ancak başkan, o gün de dahil aradan onca süre geçmesine rağmen bu konuda hiçbir açıklama ve yorumda bulunmayarak, projeye bakışını göstermişti. BTSO projeye büyükşehirden 1 milyon TL'lik katkı beklese de benim görüşüm belediye bu projeye kağıt üzerinde katkı koyacak. Umarım yanılan ben olurum.

Peki her fırsatta Bursa'nın 'Marka Kent' olması yönünde çaba harcadığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe, kentin vizyonunu geliştirecek böylesine önemli bir projeye neden soğuk bakıyor olabilir? Bu konuda iki senaryo üretiliyor. Birincisi bu projeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin çok önceden tasarlamasına rağmen bunu BTSO'nun başlatması. İkincisi Altepe'nin ve Devlet Bakanı Faruk Çelik'in sürekli eleştirilerine maruz kalan iki önemli projede Celal Sönmez isminin geçmesi. Bunlar Hikmet Şahin döneminde yapımı tamamlanan Kent Meydanı projesi ki yap-işlet-devret ihalesini Celal Sönmez'in sahibi bulunduğu şirket almıştı. Diğeri gereksiz ve yüksek maliyetli olduğu belirtilerek eleştirilen Merinos Projesi'ne yine Celal Sönmez'in başında bulunduğu BTSO'nun destek vermiş olması. Bu senaryolar doğru ise durum gerçekten vahim. Umarım bu konuşulanlar birer komplo teorisinden öteye gitmez. Sanayinin başkenti Bursa'da daha yapılacak çok iş var. Kentin gereksiz kaprislerle kaybedecek bir saniyesi bile yok.

Dipnot: TBMM 2009 yılı Üstün Hizmet Ödülleri'ni alacak kişi ve kuruluşlar açıklandı. Bursa'dan Durmazlar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ, 'Vakıf ve Dernekler' kategorisinde 'Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. BTSO'dan sonra Bursa'ya ikinci ödülü getiren Durmazlar ailesini kutluyorum.