Yırcalı'dan rüzgara 60 milyon euroluk yatırım

Tesis 200 dönüm arazi üzerine kuruldu. 45 MW kurulu güce sahip ve yıllık üretimi 165 milyon kilovat/saat. Santral 100 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra Sultan AZİZOĞLU - Bahadır DEMİRÇEVİREN

AKHİSAR - Yırcalı Grubu, 60 milyon euro harcayarak hayata geçirdiği rüzgar enerjisi santralı Akres'i devreye aldı. Santral, yaklaşık 100 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak. 45 mw kurulu güce sahip olan ve yıllık toplam 165 kilovatt saat enerji üretecek santral, 200 dönüm üzerine kurulu 18 kuleden oluşuyor. Akhisar'da gerçekleştirilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Nordex Enerji SE Global Satış Direktörü Lars Bondo Krogsgaard ve çok sayıda sanayici ile davetli katıldı.

Açılışta EPDK Başkanı Hasan Köktaş da önemli açıklamalar yaptı. Köktaş, Türkiye'nin RES projelerini sevdiğini belirterek, 1.6 milyar euroluk RES yatırımı yapıldığını kaydetti. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Nordex firmasını Türkiye'de yatırım yapmaya davet ederek, Bakan Taner Yıldız'ın cari açığa Kayseri icadı bir önlem getirdiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Bizim hem taktirimizi hem teşekkürümüzü kazanan bir kişi daha var o da Rona Yırcalı. Biz Kayserilileri akıllı biliriz ama Rona Bey hepimizi geçti. Şimdi havadan paradan kazanıyor. Allah'ın rüzgari estikçe Rona Bey'e yazıyor" dedi.

Yırcalı Grubu bünyesinde bulunan Karesi Enerji AŞ'nin Akres Santrali açılışı dün düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Böylece Yırcalı Grubu rüzgar enerjisine 60 milyon euroluk yatırım yapmış oldu.

Manisa'nın Akhisar İlçesi Bekirler Köyü'nde bulunan Akres Rüzgar Santrali'nin açılışına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Nordex Enerji SE Global Satış Direktörü Lars Bondo Krogsgaard, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Balıkesir Sanayici İşadamları Derneği Başkanı İsa Tamer Çelik, gazetemiz DÜNYA'nın Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Yırcalı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda DEİK İcra Kurulu Başkanı olan Rona Yırcalı, "Kuruluşumuzun transformatör üretimi de dahil olmak üzere geneldeki enerji çalışmalarında Bakanlığımızın ve EPDK'nın ciddi desteğini gördük. Bugün enerji ve enerji tedarik güvenliği küresel ekonominin en önemli meselesidir. Aynı zamanda verimli, temiz, kesintisiz enerjiyi rekabetçi fiyatlarla temin etmek tüm ülkelerin en önemli önceliği haline gelmiştir.

Son 10 yılda hızlı ekonomik büyümesine paralel olarak enerji, talebi hızla artan Türkiye, enerji, tüketimi artışında Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Ülkemizin geçtiğimiz yılki ithal enerji faturası 34 milyar dolardı. Bu yılın ilk 7 ayında enerji ithalatımız net 26 milyar dolara ulaştı. Aynı temponun devam etmesi halinde bu yılki seviye 48 milyar dolar olacak" diye konuştu.

Bu durumun cari açık sorunu üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu kaydeden Yırcalı, "Türkiye'nin artan enerji talebi ve yüksek ekonomik büyüme potansiyeli göz önüne alındığında 2020 yılına kadar 120 milyar dolarlık enerji yatırımı gerektiği hesaplanmaktadır.

Ülkemizin uzun soluklu ulusal hedefleri doğrultusunda bu yatırımların hayata geçirilmesi kaçınılmaz. Daha temiz, verimli rekabetçi bir enerji geleceğinin kurgulanması için yatırım teşvikleri çok önemli. Bu teşvikler açık, öngörülebilir, uzun vadeli ve nihayet ekonomik ortamı hızlandırıcı olmalıdır. Bu konuda hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza hem de EPDK Teşkilatına destek olabilmek için DEİK olarak Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu önderliğinde Enerji İş Konseyi'nin çalışmalarını başlattık. Her iki kuruşumuzun da konseyimizin doğal üyeliğini kabul etmesi bize bu çalışmada güç vermiştir" diye konuştu. Yırcalı Enerji Grubu'nun gerçekleştirdiği yatırım hakkında bilgi veren Yırcalı; şunları dile getirdi:

"Rüzgar enerjisi santralimizin inşaatı kış ayları da dahil olmak üzere 7 ay içerisinde tamamlandı. Tesisimiz 200 dönüm üzerine kurulu, 18 kule, trafo merkezi ve çeşitli idari binalardan meydana geliyor. 80 metre yüksekliğinde olan kulelerin her biri 400 ton ağırlığında. Ayrıca her kulenin temelinde 50 ton çelik ve 800 ton beton kullanıldı.

Dolayısıyla her kulenin ağırlığı bin 250 ton. 18 kulenin toplam ağırlığı ise 23 bin tona ulaşıyor. Kulelerin üzerindeki her bir kanatın uzunluğu 45 metredir. Tesisimizin ürettiği enerjinin ulaşımı için ise çeşitli boyutta 40 km kablo kullanıldı. 45 MW kurulu güce sahip olan ve yıllık toplam üretiminin 165 kilovat/saat olması öngörülen bu santralimiz yaklaşık 100 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacaktır.

Bir ayrıcalığımız da uluslararası yöntemlerle yapılan hesaplamalara göre bir yıllık enerji üretimimiz yaklaşık 100 bin ton karbondioksit azatlımı sağlayacaktır. Başka bir değişle 42 bin ağacın bir ömür boyu emdiği karbondioksit miktarına eşdeğer karbon azatlımı sağlayacaktır.

Ayrıca, ülkemizin ekonomik gücünü de arkamıza alarak, böyle bir yatırıma sağlanabilecek en iyi şartlarda finansman oluşturulmuştur. Uluslararası finans piyasalarında Türk bankalarının garantisine gerek görülmeden çok düşük faizle en uzun vadeli kredi anlaşmalarından birini gerçekleştirdik.

Bu da ülkemize, ülkemizin enerji sektörüne ve kuruluşumuza olan güvenin göstergesidir."

Türkiye'ye 1.6 milyar euroluk RES

Yıl başından bu yana Türkiye'nin Akhisar ile birlikte 1.600 mw kurulu güce sahip olduğunu anlatan EPDK Başkanı Hasan Köktaş; "Türkiye RES'i sevdi. Gerçekleşen yatırımlar enerji bedeli olarak 1.6 milyar euroluk bir değeri bulmuştur. Her yerde pervaneler dönüyor. Rüzgar sektörü sorumluluğunu yerine getiriyor. Özel sektörün RES yatırımları yıllar geçtikçe artacak ve Türkiye kazanacak" şeklinde konuştu.

Açılışa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; "Enerjideki büyüme rakamlarının ülkemizin büyüme rakamlarının önüne geçmesi gerekiyor. Türkiye'de devlet üretilen enerjiyi 7.3 dolara satın alma taahhüdü verdi. Bundan Yırcalı yararlanacak. Yapılan her yenilenebilir enerji yatırımının önünü açmalıyız" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise "Türkiye yüzde 11'lik büyüme hızı ile dünya birincisi olmuştur. Büyümede ve ihracatta iyi noktalardayız. Yunanistan, Fransa, Portekiz nerde Türkiye nerde! Biz global krizden en az zararla hatta bu krizi fırsata çevirerek çıktık. Devletin görevi girişimcinin önünü açmaktır" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu: Kayserilileri akıllı bilirdik, Rona Bey havadan para kazanarak hepimizden akıllı çıktı

Açılışta konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, enerji yatırımlarının cari açık problemini giderecek yatırımlar olduğuna dikkat çekerek, "Yırcalı ailesini de bu yatırımı gerçekleştirdiği için kutluyorum" dedi. Hisarcıklıoğlu 3 önemli şey söyleyeceğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye 10 yılda enerjiye 100 milyar dolarlık ihracat yapacak. Burada Nordex Enerji'ye sesleniyorum. Mercedes'in Aksaray'daki fabrikasının ne kadar başarılı olduğuna bakın. Burada yatırım yapmak onlar içinde avantaj olacaktır.

Söyleyeceğim ikinci şey Bakanımız Taner Yıldız ile ilgili. Sayın Bakan cari açığa karşı Kayseri icadı bir önlem getirdi. ‘Yurtdışından malzeme kullanırsanız enerjiyi 7 cente alırız' dedi.

‘Yerli malı kullanırsanız ya da Türkiye'de üretirseniz 11 cent'e alırız' açıklamasını yaptı' bu çok önemli. 3'üncü söyleyeceğim şey ise; Bizim hem taktirimizi hem teşekkürümüzü kazanan bir kişi daha var o da Rona Yırcalı. Biz Kayserilileri akıllı biliriz ama Rona Bey hepimizi geçti. Şimdi havadan paradan kazanıyor. Allah'ın rüzgari estikçe Rona Bey'e yazıyor. Bu arada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a da teşekkür ediyorum. Türk özel sektörünün önünün açılmasına kendisinin büyük katkısı var."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir