”YÖK'e karşı bir direniş çabası var”

YÖK Başkanvekili Özgenç, üniversitelerdeki öğretim üyelerini ilgilendiren bir taslak hazırladıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - YÖK Başkanvekili İzzet Özgenç, "Şu anda üniversitelerde YÖK'e karşı bir direniş başlatmak için bir çaba var. Araştırma görevlileri ile ilgili olarak bu yönetimin ortaya koyduğu herhangi bir olumsuzluk yok" dedi.

Özgenç, üzerinde çalıştıkları bazı konulara ilişkin YÖK'te düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Araştırma görevlilerinin kadroya atanmaları konusunda üniversitelerde keyfi uygulamalar olduğunu, bu konuda yeni bir düzenleme yapılacağını bildiren Özgenç, araştırma görevlilerinin tepkilerine yol açan düzenlemeyle ilgili olarak bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine şunları söyledi:

"Şu anda üniversitelerde YÖK'e karşı bir direniş başlatmak için bir çaba var. Birileri, üniversitelerden YÖK yönetimine karşı bir direniş başlatmak istiyor. Bu direnişi ya öğrenciler üzerinden ya da şu anda en uygun araştırma görevlileri üzerinden yapmak istiyorlar. Araştırma görevlileri ile ilgili olarak bu yönetimin ortaya çıkardığı herhangi bir olumsuzluk yok. Üniversitelerde keyfi bir uygulama vardı. Biz buna karşı çıktık. 'Ya bunların hepsini 33. maddeye göre istihdam edeceksiniz ya da hiçbiri 33. maddeye göre almayacaksınız, doktorasını bitirsinler ondan sonra değerlendirelim.' Bu problemi birkaç tane üniversite çıkarmıştır. Oradaki araştırma üniversitelerini koç başı olarak kullanmak istiyorlar."

Tıp fakülteleri arasındaki rotasyon uygulaması ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de Özgenç, bugüne kadar "kardeş üniversite" sistemi dahil birçok yöntemin kullanıldığını ancak istenen verimin alınamadığını belirterek, "Eğer buralarda bir yanlışlık söz konusuysa bu yanlışlıklar düzeltilebilir. Yani üniversite bizden bir alanda öğretim üyesi talebinde bulundu ama biz gerçekte ihtiyaç olmadığını tespit ettik bir kararımızı o noktada revize ederiz" dedi.

"Öğretim üyeleri artık kısmi statülü çalışmayacak"

Prof. Dr.  Özgenç, 2547 sayılı kanunda değişiklik öngören bir taslak hazırladıklarını belirterek, bu çerçevede öğretim üyelerinin kısmi statüde çalışamayacakları yönünde düzenleme yaptı.

Daha önce Sağlık Bakanlığının bir çalışması olduğunu hatırlatan Özgenç, "Bu çalışmada ister devlet hastanelerinde çalışsın, ister üniversitede tıp fakültelerinde öğretim üyesi olsun sağlık hizmeti alanında çalışan herkes için tam gün statüsüne geçme yönünde bir kanun tasarısı taslağı hazırlığı vardı. 2008 yılının Temmuz ayında Başbakanlıkta bu konu görüşüldü. Bu görüşme sırasında kurumu temsilen ben toplantıya katıldım" dedi.

Özgenç, öğretim üyesinin tam gün statüsüyle çalışmasını sağlamanın döner sermaye üzerinden bu kişinin dışarıya hizmet verebilmesine imkan tanımak ve bu hizmet karşılığında da kendisini tatmin edecek bir ücret alabilmesi şartıyla ancak mümkün olabileceğini vurguladı.

Bütün öğretim üyelerini kapsayacak

Öğretim üyelerinin kısmi gün statüsünü kaldırıp tam gün statüsüne geçebileceklerini söyleyen Özgenç, bunun sadece tıp fakültesi öğretim üyesi bakımından değil, bütün öğretim üyeleri için olması gerektiğinin altını çizdi.

Bunun sadece tıp fakülteleriyle sınırlı olmadan, diğer bütün alanlarla ilgili olarak uygulanabilmesini istediklerini belirten Özgenç, döner sermaye üzerinden dışarıya hizmet veren öğretim üyesine kendisini tatmin edecek bir pay ödenmesi gerektiğini söyledi.