”YÖK'ün aldığı karar tatmin etmedi”

Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK Genel Kurulunun 2009 için ÖSS'de hiçbir değişiklik yapılmaması kararına ilişkin açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA  - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK Genel Kurulunun 2009 için ÖSS'de hiçbir değişiklik yapılmaması kararına ilişkin, "YÖK'ün aldığı karar tatmin etmemiştir" dedi.

Çelik, Türkiye Özel Okullar Birliği'nce Kremlin Palas Otel'de düzenlenen "Türkiye'nin 2023 Eğitim Vizyonu" sempozyumunda verilen arada gazeteciler için ayrı bir basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, "YÖK Genel Kurulu'nun üniversiteye giriş sistemiyle ilgili aldığı kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"YÖK'ün aldığı karar tatmin etmemiştir. Beni de Milli Eğitim Bakanlığını da öğrencileri de öğretmenleri de tatmin etmemiştir. Çünkü, beklentilerin çok altında kalan bir karar alınmıştır. 2010 yılı için ise getirilen değişikliği olumlu buluyorum. En azından bu yıl için bazı beklentiler vardı ama beklentilerin hiçbiri gerçekleşmeyince bu bir hayal kırıklığı oluşturdu."

2009 yılı için üniversiteye giriş sisteminde hiçbir değişiklik olmamasını yetersiz bulduğunu vurgulayan Çelik, 2010 yılı için iki aşamalı farklı testlerin uygulanmasını uygun gördüğünü söyledi.

"OÖBP'yi düşürmek cinnettir"

Çelik, ÖSS'ye girişte Ortaöğretim Başarı Puanının (OÖBP) değiştirilmesine yönelik bazı haberlerin basında yer aldığını anımsatarak, "Bizim, bakanlık olarak yaptığımız öneri OÖBP'nin düşürülmesi değildir. OÖBP'yi düşürmek cinnettir. Bu, okulları gereksiz hale getirir" dedi. Bakan Çelik, 2009 öğretim yılında yapılacak olağan sınavda, örneğin iletişim meslek okulundan mezun olan bir öğrencinin iletişim fakültesine gitmesi halinde bir problem olmayacağını söyledi.

Çelik, şöyle devam etti:

"Bu, hangi eşitlik ilkesini ihlal eder. AOÖBP kaldırıldığı zaman bütün Türkiye'de bunu uyguladığınız zaman bu, eşitsizliği giderir. Türkiye'de meslek okulu meselesi konuşulunca art niyetli çevreler bunu imam hatip meselesi olarak sundular. Bu, meslek okullarının kan kaybetmesine yol açtı. Ben bununla karıştırılmasın diye uzun zamandan beri, 'sektörel mesleki eğitim' diyorum. Bu, imam hatibi kapsamaz.

YÖK'ün 2009 yılında sınav sayısını, içeriğini, yöntemini değiştirmesi halinde bunun çocukları "şoke edeceğini, perişan edeceğini" ifade eden Çelik, bu değişikliğin kademeli yapılmasını doğru bulduğunu kaydetti.

Uygulanan katsayının 1998 yılında bir gece yarısı YÖK üyeleri arasında dar çerçevede konuşulduğunu söyleyen Çelik, "Bu devreye sokuldu, bütün çocuklar, eğitim altüst oldu" diye konuştu.

Çelik, mesleki teknik eğitime pragmatist yaklaşılması gerektiğini belirterek, "Eğitimi kimse ideolojik kaygılarına kurban etmemeli. Bunlar belki de gündemimizi meşgul etmek için birileri tarafından koyuldu" dedi.