Yönetimde kadına en fazla şans veren 100 şirket arasında Yapı Kredi birinci sırada

Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Tan, “Şirketler, kadınların istihdama katılımının artırılmasını ve yönetim kurullarında daha fazla oranda yer almalarını kurum kültürlerinin bir parçası haline getirmeli" yorumlarını yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı, Yapı Kredi Factoring ve Yapı Kredi Leasing Yönetim Kurulu Üyesi, Yapı Kredi Yurtdışı İştirakleri (Malta, Moskova, Azerbaycan) Yönetim Kurulu üyesi Feza Tan, “Yapılan bir araştırmaya göre “Yönetimde kadına en fazla şans veren 100 şirket arasında Yapı Kredi 1. sırada yer alıyor” diyor. Feza Tan’ın Yönetim Kurulu Üyeliği hikayesine kulak verelim: 

► İlk defa bir yönetim kuruluna (YK) aday gösterildiğinizde size kim nasıl ulaştı? Sizce YK’na aday gösterilmenizde hangi özellikleriniz öne çıktı? 

Yönetim kuruluna aday gösterildiğimde uzun yıllardır Yapı Kredi’de çalışıyordum. CEO’muz Faik Açıkalın tarafından bu pozisyona uygun görüldüm. Yapı Kredi Yönetim Kurulu’na aday gösterilmemde sahip olduğum donanım ve tecrübem en önemli özelliklerim oldu. Diğer yandan iş geliştirme, model oluşturma, saha bilgisinin içeri aktarılması, sinerji oluşturmaya yatkınlığım beni öne çıkaran diğer özelliklerim oldu. Bunların yanı sıra Yapı Kredi kurum kültürümüzde de kadın istihdamına önem verildiğinin altını çizmek isterim. Yapılan bir araştırmaya göre “Yönetimde kadına en fazla şans veren 100 şirket arasında Yapı Kredi 1. sırada yer alıyor.'' 

► Şirket YK’ da yer alan kadınlar sizce erkeklerden farklı mı ve hangi açılardan farklı? 

Kadınlar ve erkekler arasında doğaları gereği farklılıklar elbette var. Kadınların duygusal zekâ düzeylerinin yüksek olması, daha toleranslı olmaları, önsezilerinin kuvvetli olması, daha kolay empati yapabilmeleri, uyumlu çalışabilmeleri bu farklılıklar arasında. Farklı araştırmalar da kadınların yönetim kurullarındaki etkisini destekliyor, yönetim kurullarında kadın sayısı arttıkça şirket performansında iyileşme görülüyor. Öte yandan cinsiyetten bağımsız olarak donanımlı, kendine güvenen, stratejik düşünebilen, vizyon sahibi kişilerden oluşan ekipler iyi yönetim kurullarını oluşturuyor. 

► Sizin pek çok diğer kadından farklı olarak cam tavanı delmenize kadar geçen süreçte ilerlemenizi sağlayan en önemli faktörler neler oldu? 

Bir kişiyi kariyerinde ileriye taşıyan en önemli faktörler kendi kişisel çabası ve hırsı. O yüzden iş dünyasında başarılı olmak, cinsiyetle ilgili değil, ne istediğini bilmek ve bunları kişisel yeteneklerle bağdaştırmakla ilgili. Kadınlar, yönetim basamaklarında yükselirken bazı sorunlarla karşılaşsalar bile önemli olan istek ve kararlılıklarını korumaları. Bugün hedefleri doğrultusunda taviz vermeden ilerleyen bir çok kadın, şirketlerin çok önemli noktalarında bulunuyor. 

► Türkiye’de YK aday gösterme süreci nasıl işliyor? 

Yönetim kurullarının ihtiyaç duyduğu bilgi ve deneyime sahip kişiler yönetim kurulu aday havuzundan atanıyor. Ancak bu havuzlarda bulunan kadın üyelerin sayısı henüz yeterli değil. Bu sebeple üst düzey kadın yönetici sayısının artmasında kota uygulamalarının etkili ve teşvik edici olduğunu düşünüyorum. G20 ülkeleri içerisinde iş dünyasında cinsiyet eşitliği oluşturmak amacıyla Women 20 (Kadın 20) açılım grubu oluşturuldu ve ülkemizde ilk kez bu sene zirvesi düzenlendi. Bu tarz açılımlar ileriye dönük adımlar için etkili oluyor. Ayrıca mentorluk/mentee inisiyatifleri de oldukça faydalı. 

► Sizce Türkiye’de yönetim kurullarına kadın oranının artması nasıl sağlanabilir? 

AB Parlamentosunda da onay bekleyen Yönetim Kurullarında Kadın Kotası konusunda ne düşünüyorsunuz? Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların istihdama katılımı, ülkemize göre çok daha yüksek olmasına rağmen orada da kadınlar, yönetim kurullarında yeterli düzeyde temsil edilmiyor. Avrupa’da uzun zamandır kadınların yöneyim kurullarında temsillerini artırmaya yönelik destekleyici aksiyonlar alınıyor. Ülkemizde de bu konuda hala gidilecek yolumuz var. SPK, yönetim kurullarında yüzde 25 kadın üye oranını hedefliyor. Bu önemli bir hedef ancak ülkemizde kadının istihdama katılımı konusunda süreci hızlandıracak, temelden çözüm yaratacak kararlara ve uygulamalara ve ihtiyaç var. Zira bu sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsuru. Şirketler, kadınların istihdama katılımının artırılmasını ve yönetim kurullarında daha fazla oranda yer almalarını kurum kültürlerinin bir parçası haline getirmeli. Şirket içinde cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalık çalışmalarının yapılmasının etkili olacağını düşünüyorum. Bu anlamda iş yaşamında cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik Koç Holding tarafından yürütülen ve Yapı Kredi’nin de destek verdiği “Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesini çok önemli buluyorum. 


İş Dünyasına Yön Veren Kadınlar Dizisi Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu işbirliğinde gerçekleştirilmiştir.