Yörüksüt Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine hazır

Türkiye’nin 500 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefine katkı sunmak için planlamalarını tamamlayan Yörüksüt, her yıl kademeli olarak ihracatını artıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK - MERSİN

Süt ve süt ürünleri üretimi yapan Yörüksüt, yeni yatırımlara odaklanarak ihracat payını artıracak. Mersin’de toplam 7 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren şirket, yeni ülkelere açılmaya hazırlanıyor. Türkiye’de günlük 50 ton süt işleme kapasitelerinin bulunduğunu söyleyen Yörüksüt Genel Müdürü Ramazan Öz, 70 farklı ürün çeşidine sahip olduklarını belirtiyor. Mersin’in yanı sıra Irak’ta da iki adet tesislerinin olduğunu anlatan Öz, her üç fabrikanın toplam günlük süt üretim kapasitesinin 150 ton olduğunu ve 300 kişiyi istihdam sağladıklarını dile getiriyor.

 Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 16 bin 600 metrekarelik alanda Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) desteği ile 15 milyon liralık bir tesis yatırımı yapacaklarını anlatan Öz, “Fabrika 2 yılda tamamlanacak. 2017’nin sonunda yurtiçindeki mevcut fabrikamızı yeni tesise taşıyacağız. Kapasitemizi yüzde 120 civarında artırmayı hedefl iyoruz. Yeni tesisimiz dördüncü fabrikamız olacak. Bu fabrikada tam otomasyon sistemli makinelerimiz olacak” diyor. Geçen yıl rulo kaymak ve çubuk peynir üretimine başladıklarını anımsatan Öz, yeni fabrika ile birlikte günlük şişe süt üretimine de geçeceklerini vurguluyor. 

“İhracatta 8 milyon dolara ulaşacağız” 

Yeni yatırımlarıyla birlikte ihracata ağırlık vereceklerinin altını çizen Öz, şu an yalnızca Irak’a ürün gönderdiklerini belirtiyor. “İhracatta özellikle özel serbest bölge oluşturan Cibuti üzerinde ciddi bir çalışmamız var. Etiyopya ve diğer Afrika ülkelerini de değerlendiriyoruz” açıklamasını yapan Öz, özetle şu ifadeleri kullanıyor: “Yeni fabrikamızla birlikte yapacağımız kapasite artışını da çeşitli ülkelere sunacağız. Şu an şirket olarak üretimimizin yüzde 15’ini ihracata aktarıyoruz. Bu rakamı yüzde 25’e çıkarmayı istiyoruz. 

Geçen yılı yaklaşık 3 milyon dolarlık ihracat ile kapattık. Tüm bunlarla birlikte biz de 2023 yılı hedefimizi belirledik. Türkiye’nin 2023 yılı hedefi doğrultusunda Yörüksüt olarak payımıza düşeni yapacağız. İhracatımızı yüzde 12 civarında artıracağız. Bu kapsamda ihracatımızı 8 milyon dolara çıkaracağız. Her yıl kademeli olarak artış sağlamayı planlıyoruz. Yurtdışında yeni butik fabrika yatırımları için çalışmalarımız sürüyor. Yörüksüt ürünlerinin lezzetini tüm dünyaya tattırmak istiyoruz.” Geçen yılı yüzde 15 büyüme ile kapattıklarını anlatan Öz, bu yıl da aynı oranda büyümeyi planladıklarını aktarıyor. Öz, yurtdışında daha fazla büyüdüklerini bildirirken, Irak’taki her iki fabrikalarında bölgede yaşanan sıkıntılara karşın yaklaşık yüzde 40 büyüme elde ettiklerinin altını çiziyor. Öz, önümüzdeki dönemde yurtiçi pazarını da çeşitlendirmek istediklerine dikkat çekiyor.

 Yörüksüt Akademi ile sertifikalı staj imkanı 

Üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişilerin şirketlerine staj başvurusunda bulunduğunu anlatan Öz, bu kişilere staj imkanı sunmak için “Yörüksüt Akademi”yi kuracaklarını açıklıyor. “Akademide staj yapanlara bir sertifika vereceğiz” açıklamasını yapan Öz, yıllık yaklaşık 100-150 kişiye eğitim vereceklerini belirtiyor. Yörüksüt Genel Müdürü Öz, “Burada staj yapan ve sertifika alan kişiler yoğurt ve peynir yapımı konusunda önemli bilgiler edinecekler” ifadelerini kullanıyor.

Dördüncü fabrika 2017’de tamamlanacak

Yeni bir fabrika açacaklarını anlatan Yörüksüt Genel Müdürü Ramazan Öz, “15 milyon liralık yatırımla Mersin’de hayata geçireceğimiz fabrikamız 2017’de tamamlanacak. Yeni tesisimiz dördüncü fabrikamız olacak. Bu tesisle kapasitemizi de yüzde 120 civarında artıracağız” diyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir