YSK seçim kurullarını oluşturacak

Yüksek Seçim Kurulu, il ve ilçe seçim kurullarının yeniden oluşturulmasını belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), il ve ilçe seçim kurullarının yeniden oluşturulması, kuruluş esas ve ilkelerini belirledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan YSK Kararı'na göre, il ve ilçe seçim kurullarıyla Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun, 25-31 Ocak 2014 tarihlerinde ve iki yıl süre için yeniden kurulmaları oy birliğiyle kabul edildi. 

İl ve ilçe seçim kurullarıyla, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, iki yıllık görev süresinde, yasalarda belirlenen görevlerle yapılacak tüm seçimleri, halkoylamalarını, seçmen kütükleri yazımını, denetimini ve güncelleştirilmesini yönetecek.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi uyarınca kurulmuş özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görev alan hakimler, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca seçim kurullarında görev alamayacak. 

İl seçim kurulu başkanlığı tarafından, o yerdeki adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığından, gerektiğinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan o il ya da ilçede görev yapan hakimlerin kıdem durumlarının sorulmasını müteakip gelen sıralamaya göre en kıdemli hakim belirlenerek, ilgili hakime hangi il ya da ilçe seçim kurulu başkanlığında veya il seçim kurulu üyeliğinde görevlendirildiği bildirilecek. 

Büyükşehir statüsüne tabi olmayan il merkezlerinde, il seçim kurulu başkanından sonra gelen en kıdemli hakim merkez ilçe seçim kurulu başkanı olacak. İl merkezinde birden fazla merkez ilçe seçim kurulu kurulması durumunda, il seçim kurulu başkanından sonra gelen kıdemli hakimler, kıdem sırasına göre merkez ilçe seçim kurulu başkanlıkları görevini yürütecek.

Büyükşehir statüsüne tabi il merkezlerinde, il merkezinde ve o ilin adı ile anılan adli teşkilatta görevli (geçici yetkililer hariç) hakimlerden en kıdemli olanı, il seçim kurulu başkanlığı görevini yürütecek. 

Seçim kurullarında görev alacak hakimlerin belirlenmesinde "kıdem" esası getirildi

Yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili seçim işlerini yönetmek üzere Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu oluşturulacak. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, Ankara Adli Teşkilatında adli iş ve işlemleri yürütülen ilçeler, ilçe seçim kurulu sayıları belirtilerek ve 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminde kesinleşen seçmen sayısına göre büyükten küçüğe doğru sıralamaya tabi tutularak, alt alta yazılmak suretiyle oluşturulan listenin sonuna Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı yazılacak.

Daha sonra Ankara İl Seçim Kurulu Başkanı hakiminden sonra gelen Ankara hakimlerinden toplam ilçe seçim kurulu sayısı kadar isimler belirlenerek kıdemlerine göre sıralanacak ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları ile Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevini yürütecek hakim belirlenecek.

İl ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları görevini yürütecek hakimler belirlendikten sonra, o yerde görevli hakimler arasından kıdem sırasına göre ilk ikisi il seçim kurulu asıl üyeliği, sonra gelen ikisi de il seçim kurulu yedek üyeliği görevini yürütecek. 

Birden fazla ilçe seçim kurulunun kurulması halindeyse ilçede görevli hakimler, birden fazla merkez ilçe seçim kurulu bulunan illerde olduğu gibi kıdem esasına göre ilçe seçim kurulu başkanlıkları görevini üstlenecek. Seçim kurullarında görev alacak hakimlerin belirlenmesinde "kıdem" esası getirildi.

Hakimler arasındaki kıdem, 2802 sayılı Kanun'un 15. maddesinde yazılı esaslara göre belirlenecek ancak bu kıdemin belirlenmesinde, kınama veya daha ağır disiplin cezası almış olanlar diğerlerinden kıdemsiz sayılacak.

Naklen atama, istifa veya emeklilik gibi nedenlerle il ve ilçe seçim kurullarında meydana gelen boşalmalarda ise kurullarda görev almamış en kıdemli hakim il ve ilçe seçim kurullarında boşalan görevi üstlenecek. 

Seçim işlerinin özellikle seçim dönemlerinde mesai saati gözetilmeksizin ve gerektiğinde 24 saat süreyle yürütülmesi gerektiğinden, seçim iş ve işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için seçim kurulları oluşturulmadan önce, sağlık durumu bu görevleri yerine getirmeye uygun olmayan hakimlerin, sağlık durumlarını belgelendirmeleri halinde seçim kurullarında görev alıp alamayacaklarına YSK tarafından karar verilecek. Seçim kurullarında görev almama konusundaki mazereti YSK tarafından kabul edilen hakimler kurullarda görevlendirilmeyecek.

Adli teşkilatı olmayan ilçelerdeki ilçe seçim kurulu başkanlıklarına; adli yönden bağlanılan ve adli işlemlerin yürütüldüğü ilçedeki o yer ilçe seçim kurulu başkanından sonra gelen en kıdemli hakimin görevlendirilmesi gerekecek ancak, bu kapsamda bulunan ilçeler birden fazla olduğu takdirde, bu ilçeler 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminde kesinleşen seçmen sayısına göre büyükten küçüğe doğru sıralamaya tabi tutulmak suretiyle bir liste düzenlenecek. Her ilçenin karşısına numara yazılarak seçim kurullarının sayısı saptanacak.

Mevcut ilçe seçim kurulu başkanından veya il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile merkez ilçe seçim kurulu başkanından sonra gelen hakimlerden, toplam ilçe seçim kurulu sayısı kadar kıdem durumuna göre isimler belirlenecek. Bu listede yer alan hakimler, seçmen sayısına göre sıralanmış ilçelerin seçim kurulu başkanlıklarını üstlenecek.

İlçe Seçim Kurulu üyelerinin belirlenmesi

Son milletvekili genel seçimine katılan siyasi partiler; Adalet ve Kalkınma Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi, Halkın Sesi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milliyetçi ve Muhafazakar Parti, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi’dir.

Şu halde, ilçede teşkilatı bulunması koşulu ile bu siyasi partilerden o ilçede en çok oyu almış olan dört siyasi partiye, iki gün içinde birer asıl ve birer yedek üye adının bildirilmesi için ilçe seçim kurulu başkanı tarafından tebligat yapılacak ve böylece ilçe seçim kurulunun siyasi partili dört asıl ve dört yedek üyesi belirlenmiş olacak.

Süresi içinde ad bildiren siyasi parti sayısı dörtten az olduğu takdirde, eksik kalan üyelikler aynı şartları taşıyan diğer siyasi partilerden ve o ilçede aldıkları oyların büyüklük sırasına göre aynı usulde tamamlanacak. Oylarda eşitlik halinde ad çekilecek.

Mahalli idareler seçimlerinde alınan oylar ilçe seçim kurulu üyeliklerinin belirlenmesinde dikkate alınmayacak.