YSK'nın bakan kararına CHP'den itiraz

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yüksek Seçim Kurulu'nun yerel seçimde aday olacak bakanların istifa etmelerine gerek olmadığına dair kararına itiraz etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığına gönderdiği dilekçede, milletvekilleriyle aynı sıfatları taşıdıkları gerekçesiyle, yerel seçimlerde aday olacak bakanların istifalarına gerek olmadığına dair tesis olunan YSK işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açıldığı hatırlatıldı.

Dilekçede, YSK işleminin, "hukuka fahiş ölçülerde aykırı olması, yargılama aşamasında yürütme ve esasa dair süreçlerin zamana yayılacak olması, bu arada telafisi mümkün olmayacak kamu zararlarının ve mağduriyetlerinin doğmasının kaçınılmaz olması ve sair sebepler karşısında  işlemin geri alınması, ortadan kaldırılması" talebiyle de YSK'ya başvurulduğu belirtildi. 

Danıştay'da açılan dava sürecinde, usuli işlemler sebebiyle zorunlu olarak belli bir zaman dilimine ihtiyaç duyulacağı ifade edilen dilekçede, bu zaman dilimi içinde bir taraftan da seçim ve propaganda döneminin işlemeye başlayacağı hatırlatıldı.

Bu durumun muhalefet partilerine mensup başkan adayları yönünden telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlere yol açacağı öne sürülen dilekçede, "Dava hakkı ve hak arama özgürlüğü kapsamında, bu davayı açmak durumundaydık. Ancak, bu davanın açılmış olması, YSK'nun mezkur işlemi yeniden ele almasını, işlemi tekrar gözden geçirmesini engelleyemez. YSK tarafından tesis olunan işlemin yanlışlığı, hukuka aykırılığı o kadar barizdir ki, Başbakan ve hükümet yetkilileri de bu durumu açık  bir şekilde ifade etmek durumunda kalmışlardır" görüşü savunuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, ilgili bakanların ilk fırsatta ya da uygun zamanda istifa edeceklerini açıkladıkları hatırlatılan dilekçede, "Ancak takdir olunur ki hukuk devletinde bu işler kişilerin ya da siyasilerin takdirine ve keyfine bırakılamaz. Bu süreç ve takvimin kuralları ilgili kurumlar tarafından belirlenir. Bunu belirleyecek kurumun YSK olduğu bellidir" denildi. 

İdarenin hukuka aykırı olduğu anlaşılan işlemini her zaman geri alabileceği ifade edilen dilekçede, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Bu konuda  İdarenin işlemi aleyhine dava açılmış olması , İdare’nin kendi işlemini gözden geçirmesini, yeniden değerlendirme yapmasını engellemez. İdarenin tesis etmiş olduğu işlem kamu vicdanını rahatsız etmiştir. Bu işlem telafisi mümkün olmayacak kamu zararlarına ve mağduriyetlere yol açacak, seçimlerin düzen ve dürüstlüğü konularında ihtilaf ve çatışmalara yol açacaktır. Bu nedenlerle kamu düzenini bozabilecek ihlallere, zararlara ve mağduriyetlere yol açılmaması amacıyla, YSK'nun hukuka fahiş ölçülerde aykırı işleminin geri alınmasına, ortadan kaldırılmasına karar verilmesini saygıyla talep ederim."

Bu konularda ilginizi çekebilir