Yüksek Mahkeme: Yüzde 5'te amaç gazeteciyi korumak

Anayasa Mahkemesi, 'vaktinde ödemeyen ücret'le ilgili iptal istemini neden reddettiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, gazetecilere ödenmeyen ücretlerin ve fazla mesailerin her geçen gün yüzde 5 fazlasıyla ödenmesi hükmünün, gazetecileri işveren karşısında korumak amacıyla getirildiğini açıkladı.

"Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun"un ücret başlıklı maddesinde yer alan "vaktinde ödemeyen ücret ve fazla çalışmalara, işverenlerin her gün için yüzde 5 fazlası ile ödeme yapma zorunluluğu" getiren hükmün Anayasa'ya aykırılığı savıyla iptalinin reddine ilişkin Yüksek Mahkeme kararının gerekçesi açıklandı.

Anayasa Mahkemesi kararında, durumlarındaki özelliklerin, kimi kişiler ya da topluluklar için değişik kuralları ve uygulamaları gerektirdiği belirtilerek, yasama belgelerinde, basında mevcut bir huzursuzluğun çözümüyle işçi ve memur statüsünden farklı çalışma koşullarına tabi gazetecileri korumanın amaçlandığının ifade edildiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında şöyle denildi:

"Çalışma koşulları bakımından işçilerden farklı bir konumda olan ve kamuoyunu doğru bilgilendirme görevleri bulunan gazetecileri işveren karşısında korumak amacıyla getirildiği anlaşılan itiraz konusu bu kurallarla, gazetecilerin bazı alacaklarının zamanında ödenmesine, gecikme halinde ise belli miktarda ilave yapılarak tahsiline imkan sağlanmıştır. Fazla çalışma ücretiyle normal ücretin yüzde beş fazlasıyla ödenmesine ilişkin bu kuralların, 'zamanında' ödenmeme koşuluna bağlı olarak uygulanabilir oldukları açıktır."