Yunanistan, 5 milyar euroluk tahvil ihraç etti

İhraç, Atina yönetiminin halen tahvil piyasalarına girebildiğini göstergesi olarak yorumlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ATİNA - Yunanistan, Euro Bölgesi'nin kurtarma planı açıklamasından sonra ilk kez tahvil ihraç etti. Kamu Borç Yönetimi Kurumu, yüzde 5,9 faizli 7 yıl vadeli 5 milyar Euro tutarında tahvil ihraç ettiklerini açıkladı. Yunanistan'ın tahvil ihracına 7 milyar Euro tutarında teklif geldiği belirtildi. Kurum, tahvil ihracı için Alpha Bank, Emporiki Bank, ING, Bank of America-Merrill Lynch ve Societe Generale bankalarına yetki vermişti.

Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinu, devlet televizyonu NET'e yaptığı açıklamada, tahvil ihracından memnun olduğunu belirterek, "Piyasaya gittiğiniz ve bu koşullar altında mantıklı bir faiz oranından istediğiniz miktarı elde ettiğiniz zaman mutlu oluyorum" dedi. Tahvil faizi oranlarının giderek azalmasını beklediğini söyleyen Papaconstantinu, "AB zirvesinde ve Avrupa Merkez Bankasının (AMB) aldığı kararlardan birkaç gün sonra tahvil faizinin düşeceğine inanmak büyük hata olurdu. Bunu beklemiyorduk" diye konuştu.

Yunanistan'ın tahvil ihracı, Atina yönetiminin halen tahvil piyasalarına girebildiğini gösterdiği yorumları yapıldı. Ancak, borçlanmada halen Almanya'nın iki katı faiz ödeyen Yunanistan, sık sık yüksek faizle borçlanmanın sürdürülemez olduğu uyarısı yapıyor.

Yunanistan, bu ay başında da yüzde 6,3 faizli 10 yıl vadeli 5 milyar Euro tutarında tahvil ihraç etmişti.

Euro Bölgesi ülkeleri geçen hafta, Yunanistan'ın uluslararası piyasalardan borçlanamaması ya da borçlarını ödeyememesi halinde Uluslararası Para Fonunun (IMF) desteğiyle bu ülkeye kredi sağlanmasını kararlaştırmıştı.

Bu yıl toplam 54 milyar Euro tutarında borçlanması gereken Yunanistan'ın, Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık 20 milyar Euro tutarında borcu yeniden finanse etmek zorunda bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir