Yunanistan anlaşmanın iptalinden endişeli

Türkiye ile AB arasında iplerin gerilmesi nedeniyle endişelenen Yunanistan, Türkiye'nin göçmen anlaşmasını terk etme tehdidi üzerine B Planı yapılması gerektiğini savunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Göç Bakanı Yannis Mouzalas, Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik göçmen akışını durdurmaya dair imzalanan anlaşmayı terk etme tehdidinin ardından Avrupa Birliği'nin göçü durdurmak için alternatif bir plan hazırlaması gerektiğini söyledi.

Almanya'nın Bild gazetesine konuşan Mouzalas, "Çok endişeliyiz. Her ihtimale karşı bir B Planı'na ihtiyacımız var" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu haftasonu yaptığı bir açıklamada Avrupa Birliği'nin söz verdiği gibi Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahati uygulamaya almaması durumunda Ankara'nın anlaşmadan çekileceğini belirtmişti.

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise dün yaptığı bir açıklamada Avrupa'nın vize serbestisi konusunda Türkiye'nin şantajlarına maruz kalmamaları gerektiğini belirtti.

Uluslararası Göçmen Kurumu'na (IMO) göre Avrupa'ya 27 Temmuz'dan bu yana denizden 257 bin göçmen ve mülteci giriş yaparken, bunların en az 3 bin tanesi hayatını kaybetti.

IMO bu rakamın 2015'in aynı dönemine göre keskin bir artışı yansıttığını belirtti.