Yunanistan borç öteleme talebinde bulundu

Maliye Bakanı Papakostandinu, IMF ve AB'den borç ötelemenin yanısıra faiz oranlarının düşürülmesini istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS/ATİNA - Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, içinde bulundukları ciddi borç krizinden çıkmaya yardımcı olmak için AB ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) verdiği kredinin ödenmesinde daha fazla zaman tanınması ile faiz oranının düşürülmesi talebinde bulundu.

Papakostandinu, Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesine verdiği demeçte, "Ortaklarımızın bize verdiği 110 milyar Euro kredinin ödeme süresinin daha fazla uzatılması ve faiz oranlarının daha fazla düşürülmesi iyi olacak. Böylece, diğer ödemelerimizi karşılayabiliriz" diye konuştu.

Yeniden yapılandırmanın kaçınılmaz olduğunu düşünenler olduğunu ifade eden Papakostandinu, "Ayrıca Yunanistan'ın borcunu ödeyemeyeceğine dair iddiaya girenler de var. Bu son birkaç haftadaki gülünç söylentileri açıklıyor. Yenide yapılandırma gibi bir konu söz konusu değil" dedi.

Yunanistan ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında yönünü büyümeye çevirdiğini, 2012 yılının tamamında büyümenin pozitif olacağını belirten Papakostandinu, ancak borç krizinin ne zaman sona ereceğini söylemek için çok erken olduğunu ifade etti.

IMF, duruma göre yardıma devam edecek

AB ve IMF yetkilileri, Yunanistan'ın 110 milyar Euroluk yardımın 12 milyar Euroluk beşinci dilimini almak için reform hedeflerinde yeterli ilerleme sağlayıp sağlayamadığını belirlemek için yarın Atina'yı ziyaretlerine başlayacaklar.

Euro Bölgesi liderleri mart ayındaki zirvede, Yunanistan'ın yüzde 5,2 civarındaki kredi faiz oranını yüzde 4,2'ye indirip 3 yıl olan ödeme vadesini 7,5 yıla çıkarma konusunda anlaşmıştı.

Bu arada Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ekonomik Ve Parasal işlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasının masada olmadığını belirtti. Rehn, "Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması stratejimizin bir parçası değil ve olmayacak" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Yunan hükümeti, vergi kaçakçılığıyla mücadele ederek 2013 yılına kadar 11,8 milyar Euro ek gelir elde etmeyi amaçlıyor.

Papakostandinu, Yunanlara ait hesapların izlenmesi için İsviçreli yetkililerle görüşmeler yürüttüklerini belirterek, "Vergi kaçakçılığı ülkeye karşı işlenen bir suçtur" dedi.

Gelirleri artırma kapsamında rüşvet alan yetkililerin sert biçimde cezalandırılacağına, gelir idaresinin yapısının radikal biçimde yeniden organize edileceğine ve internet üzerinden vergi hizmetleri kullanımının artırılacağına işaret eden Papakostandinu, "İlk kez bu kadar sistematik çaba gösteriliyor" diye konuştu.

AB ve IMF yetkilileri, Yunanistan'ın vergi sistemini düzeltmeye ihtiyacı olduğu uyarısında bulunmuşlardı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir