Yunanistan intihar vakalarının artmasından endişeli

Yunanistan'da psikiyatristler, krize bağlı intihar vakaları sayısının artacağı konusunda uyarıda bulundular.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ATİNA - Yunanistan'da psikiyatristler, ülkenin içinde bulunduğu finansal krize bağlı olarak bu yıl intihar vakaları sayısının önemli oranda artacağı uyarısında bulundular.
Hükümet destekli Klimaka grubu yetkilileri, intihar girişimlerini önlemek için hizmet veren telefon hattını arayanların sayısının yılbaşından bu yana üç kat arttığını söylediler. Yetkililer, topladıkları verilerin, en son 366 intihar vakasının kayıtlara geçtiği 2008 yılına göre intiharların ikiye katlanabileceğini ortaya koyduğunu belirttiler.
 Ulusal İstatistik İdaresi, bu yılla ilgili intihar vakaları sayısını gelecek yıl açıklayacak. 
Klimaka'nın direktörü Kyriakos Katasdoros, "Çağrı sayısı üçe katladı. (Geçen yıl) günde beş ila sekiz telefon alıyorduk. Şimdi günde bu sayı 15 ila 35'e çıktı" dedi. Bu çağrıların dikkate alınması gerektiğine işaret eden Katasdoros, "Eğilim kötüye gidiyor. Bu yıl topladığımız veriler, intihar oranının iki kat arttığını ortaya koyuyor" diye konuştu.
İntihar vakalarına sebebiyet veren çeşitli faktörlerin olduğunu ifade eden Katasdoros, ancak intihar girişimlerini önlemeyi amaçlayan telefon hattındaki çalışanların, hattı arayanların ifadelerinde kişisel borç ve işsizlik dahil ekonomik kaygılarında "açık bir yükselişi" bildirdiklerini söyledi. 
Klimaka grubunun, psikiyatri danışma hizmetleri ve evsizler için gıda bankalarına talepte de hızlı bir yükseliş olduğunu gözlemlediğine dikkati çeken Katasdoros, krizin başlamasından bu yana evsizlerin arttığı uyarısında bulundu. 
Katasdoros, "Tanıklık ettiğimiz yeni bir kategori var: Onlar genellikle orta gelirli geçmişi olan ve eğitimli kimseler. Bunu daha önce görmemiştik" dedi.
Gelirinin büyük kısmı hükümet tarafından karşılanan Klimaka'da 170 kişi çalışıyor. Grup, intihar girişimlerini önlemek için kurulan telefon hattını işletiyor, ayrıca evsizlerin barınma ihtiyacını gideriyor, tıbbi muayene klinikleri ve psikiyatri destek klinikleriyle hizmet veriyor. Klimaka, Irak, Sri Lanka ve Afganistan'da da eğitimi destekleyici çalışmalar yürütüyor.
Borç krizi nedeniyle Mayıs ayında iflasın eşiğine gelen Yunanistan'da hükümet, üç yıl süreli 110 milyar avro tutarındaki uluslararası yardımı alabilmek için sert tasarruf tedbirleri uygulamaya başladı. Yunanistan'da işsizlik Mayıs ayında yüzde 12'yi buldu.
Bu konularda ilginizi çekebilir