Yunanistan'a artık soru işaretiyle bakıyoruz

Ziraat Bankası GM Çağlar, "Oradaki varlığımız, her gün Yunan Parlamentosu'nda sorgulanır hale geldi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar,  her gün neredeyse Yunan Parlamentosu'nda sorgulanır hale geldiklerini belirterek, "Bugün Yunanistan'da çok uygun, kafamıza da yatabilecek, 'biz bunu tolere edebiliriz ve buradan da para kazınırız' diyebileceğimiz bir yatırım dahi olsa soru işaretiyle bakıyoruz" dedi.

Çağlar, Ziraat Bankası'nın şube açılışı için gittiği Erbil'de bazı gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin en çok yurt dışı hizmet ağına sahip bankasının Ziraat olduğunu, 76 noktada yer aldıklarını ve 17 ülkede faaliyet gösterdiklerini anlattı.

Can Akın Çağlar, yurt dışında yasal statü, hareket kabiliyetleri gibi kısıtlayıcı tedbirler bulunduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mesela biz Yunanistan'a çok ilgi duyduk. Şube açıp, banka da alabiliriz diye... Ama bizim oradaki varlığımız, her gün neredeyse Yunan Parlamentosu'nda sorgulanır hale geldi. 'Buradaki şeker sektörünü ele geçirmek istiyorlar' diye Meclis'e soru önergesi veriyorlar. Bizim oradaki 3 tane varlığımız 'bütün ucuz kredilerle Yunanlıların topraklarına el koymak istiyorlar' gibi onlarca şehir efsaneleriyle sürekli Meclis'te gündem konusu ediliyor. Atina, Gümülcine, İskeçe... Hepsini toplasanız, aktif büyüklüğü olarak Kızılay'daki bir şubenin onda biri kadar büyüklüğe ulaşmış bir yerden tedirgin oluyorlar.

Biz gidip orada bir Yunan bankasını satın alsak, Yunanlıların gelip Türkiye'deki Finansbank'ı satın almaları kadar hüsnü kabul görmeyeceğimiz endişesini taşıyoruz. Dolayısıyla bugün Yunanistan'da çok uygun, kafamıza da yatabilecek, 'biz bunu tolere edebiliriz ve buradan da para kazınırız' diyebileceğimiz bir yatırım dahi olsa soru işaretiyle bakıyoruz."

Geri çekilme gibi bir stratejimiz asla yok

Türkiye'de bu konuda kulis olsa da hiçbir zaman Meclis'te soru önergesi verilip de "Finansbank'ın durumu nedir' diye teknik boyuta kadar gidilmediğini ifade eden Çağlar, "Sürekli, her dakika faaliyetleriniz sorgulanır, her dakika faaliyetleriniz göz önünde tutulur bir noktadayken, orada daha fazla adım atmanız, reaksiyonun daha fazla olmasına sebebiyet verebilir diye şimdilik şubeleşme stratejisiyle orada devam edelim istiyoruz. Geri çekilme gibi bir stratejimiz asla yok. Çünkü yaptığımız işlerde Yunan mevzuatına aykırı herhangi bir husus yok" yorumunu yaptı.

Balkanlar'da Bosna, Kosova, Arnavutluk ve Bulgaristan'da hüsnü kabul görebileceklerini düşündüklerini vurgulayan Çağlar, Kosova'da Prizren ve Priştina'da olmak üzere iki şube açma kararı aldıklarını bildirdi.

"1,9 küçüldük, eleştiride hiç payımız yok"

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, kredilerdeki gelişime ilişkin de "Kredilerde sektör, 2010 sene sonuna göre Şubat sonu itibariyle 4,6 büyürken biz 1,9 küçüldük" dedi.

Yüzde 25 barajının yılın başında yapılan bir toplantıda deklare edildiğini anımsatan Çağlar, sektörün 2010 yılındaki kredi artışının yüzde 34 iken, bunun Ziraat'te yüzde 57 civarında olduğunu, şu anda sektörün en çok TL kredi kullandıran bankası olduklarını, sektörün yukarıdan aşağıya bütün kredi kalemlerine bakıldığında 3. sıraya geldiklerini ifade etti.

Can Akın Çağlar, kredi büyümesinde 'biz frene basıyoruz, ama kamu bankalarına bakmak lazım' şeklindeki eleştiriye ilişkin de "Hayır, o eleştiride hiç payımız yok. Çünkü sektör yüzde 4,6 büyürken, biz 1,9 küçüldük" yorumunu yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir