Yunanistan'dan Türkiye'ye suçlama!

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos, Türkiye'yi AB ile imzalanan mülteci anlaşmasına uymamakla suçlayarak 'Çok korkarım ki Türk insan kaçakçıları, yetkililerden destek alıyorlar' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Türkiye'nin Avrupa'ya giden mültecilerin sayısını azaltmak için yeterince çaba göstermediğini savunarak, Türk liman yetkililerini insan kaçakçılarına yardım etmekle suçladı.

Türkiye geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle daha fazla mülteciyi topraklarında tutmak ve Avrupa'ya seyahat etmelerini engellemek için bir anlaşmaya varmıştı. Suriye'deki iç savaştan kaçan binlerce mülteci Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'a geçiş yaparken, birçoğu yolda hayatını kaybetti.

Sueddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan yorumlara göre Pavlopoulos, "Çok korkarım ki Türk insan kaçakçıları, yetkililerden destek alıyorlar" dedi.

Pavlopoulos, "Özellikle liman görevlileri hiçbir şey görmüyorlarmış gibi hareket ediyorlar. Kaçakçıların yardım aldıklarının iddia edildiği bazı durumlar var. Bunun kanıtı elimizde" diye konuştu.

'Yardıma katkı sunmaya hazırız'

Pavlopoulos, Ankara'nın verdiği sözleri tuttuğu sürece AB'nin Türkiye'ye, Suriyeli mültecilere yönelik harcanmak üzere vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar euroluk yardıma katkı sunmaya hazır olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile buluşmaya hazırlanan Pavlopoulos, "Şu ana kadar Türkiye sözlerini yerine getirmedi" dedi.

Avrupa Komisyonu bu ayın başında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mültecileri kontrol etmek konusundaki performansından hiç memnun olmadığını, Avrupa'ya gelen yeni mülteci sayısının hâlâ çok yüksek olduğunu belirtmişti.