Yunuslar, balıkçının tutacağı balığa ortak oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
TEKİRDAĞ - Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdal Coşkunçay, "Marmara Denizi'nde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi" dedi.
 
1-156.jpg
 
Coşkunçay, yunusların son 10 yıldır balıkçı ağlarına büyük zarar verdiğini söyledi. Balıkçıların bu yüzden sıkıntı yaşadığını anlatan Çoşkunçay, "Marmara Denizi'nde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi. Ağlara ve avlanan balıklara büyük zarar veriyorlar" ifadelerini kullandı.
 
[PAGE]
 
Yunusların ağı çekerek yırttığını belirten Coşkunçay, "Ağı, en az bir metre çekerek yırtıyorlar. Ağdaki balıkları topluyorlar. Şu an Türk suları da Avrupa suları da yunuslardan şikayetçi" diye konuştu.
 
2-148.jpg
Coşkunçay, şöyle devam etti:
"Balıkçılarımız, yunuslardan dertli. Tuttuğumuz balığa yunuslar da ortak oluyor. Ağın içine girerek balığı hem kendileri yiyor hem de ağı yırtarak tuttuğumuz balığı da azaltıyorlar."
 
[PAGE]
 
3-132.jpg
Tekirdağ Limanı'nda balıkçılık yapan İdris Şeremet de karaya çıktıklarında zamanlarının büyük bölümünü ağlarını tamir ederek geçirdiklerini söyledi.
 
[PAGE]

4-101.jpg

Şeremet, sadece yunus balıklarının balıkları kaçırması ve ağları yırtması yüzünden sezonda 50-70 bin TL arası zarara uğradıklarını bildirdi.
 
[PAGE]
 
5-066.jpg
"Yunus, sürekli ürüyor"
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Altınağaç da yunusların Karadeniz ve Ege'de de görüldüğünü belirterek, yunusların sürekli ürediğine dikkat çekti.
 
[PAGE]
 
6-056.jpg
Altınağaç, şöyle konuştu:
"Yunus, balıkçının tutacağı balığa da ortak oluyor. Bu tür hayvanlar Türkiye'de eti yenen bir hayvan değil. Ticari olarak değeri olan bir hayvan da değil. Yunusun doğada düşmanı da yok, sürekli ürüyor. Böyle olunca, çoğalması da normal."
Altınağaç, yunusların bünyesinde ağır metal bulunduğunu da sözlerine ekledi.