Yurtiçi piyasa PPK toplantısına odaklandı

Merkez Bankası'nın alacağı kararlar ve açıklamaların tonu, merak ediliyor. Uzmanlar, 14:00'te TCMB'nin açıklayacağı kararların, piyasaların kırılganlığını belirleyeceği görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL-Yurtiçi piyasada gözler TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. PPK'nın faizde ve zorunlu karşılıklarda bir değişiklik yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Yatırım uzmanlarına göre saat 14:00'te TCMB'nin açıklayacağı kararlar, piyasaların kırılganlığını belirleyecek.  Piyasada genel görüş faiz artırımı için erken olduğu yönünde.

TCMB'nin bu toplantıda genişletici politika söyleminden vazgeçmesi ve TL'de devam eden değer kaybı nedeniyle döviz satım ihalesinin yüksek bir tutarla açılması beklenirken, piyasaya müdahale edebileceği de belirtiliyor.

Yüksek cari açık, artan kurumsal talep ve azalan yabancı girişleri ile TL'de son dönemde artan değer kaybının önüne geçmek için Merkez Bankası'nın bu hafta 2006'dan beri ilk kez dövize doğrudan müdahale etmesinin ardından TL'de halen yüksek seviyelerin devam etmesi, TCMB'yi genişletici politika söyleminden vazgeçmeye, yeni önlemlere zorlayabilir.

Piyasa oyuncuları artık TL'deki değer kaybının faiz artırım ihtimalini gerekliliğine işaret ettiğini dile getirmekten çekinmezken, enflasyonun son zamlar sonrası, -her ne kadar geçici olduğu ifade edilse de- yılsonunda neredeyse çift haneli seviyelere yaklaşacak olmasıyla, TCMB'nin TL'deki değer kaybını durdurmak için en azından bugünkü PPK'da "gerekirse tüm politika araçlarını genişletici yönde kullanılabilir" söylemine son vermesini bekliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir