Yüzde 100 yerli yapay diş kökü alternatif olacak

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Katiboğlu tarafından tasarlanan yeni yerli "implant" (yapay diş kökü) yüzde 99’u yabancı olan diş "implantı" pazarına bir alternatif olarak girmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Katiboğlu tarafından tasarlanan yeni yerli "implant" (yapay diş kökü) yüzde 99’u yabancı olan diş "implantı" pazarına bir alternatif olarak girmeye hazırlanıyor.

Katiboğlu, fiyatların değişkenlik göstermesi ve devletin geri ödeme yapmaması nedeniyle Türkiye’de ihtiyacı olan herkesin "implant" yaptıramadığını bildirdi. 2008 yılında Türkiye’de yılda ortalama 80 bin adet "implant" tüketilirken, 2011 yılında tüketim miktarının 3 katına çıkarak, 250 bine ulaştığını belirten Katiboğlu, "Bu sayının yüzde 95’ten daha fazlası ithalatla ülkemize girmekte olup sadece bir üretici firma ülkemizde faaliyet göstermektedir. Türkiye bugün yılda 250 bin "implant" ithalatı için 100 milyon Euro ödüyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde de aynı artış eğiliminin sürmesi ve ülkemizde tüketim miktarının 1 milyon adetlere ulaşması öngörülüyor" dedi.

"Türk bilim insanlarının verdiği emeğin meyvesi"

Katiboğlu, bu üretimin, Türk bilim insanlarının yıllarca "dental implantoloji"ye verdiği emeğin bir meyvesi ve Türkiye’nin cari açık yarasına diş sağlığı sektörü açısından sürülmüş bir merhem olduğunu dile getirdi. Yeni Türk "implantı"nın hastalara uygulanan "diş ekimi" maliyetlerini de ciddi anlamda düşüreceği söyleyen Katiboğlu, şunları ifade etti: "Bir çene cerrahı olarak dental implantoloji çalışmaya başladığım 1988 yılından bu yana yerli implant pazarına hep yabancı ürünler hakim oldu. Bu süreçte tabi ki bu ürünlerle çalışıp en ince ayrıntısına kadar bilgi ve deneyim sahibi olduk. Ancak bu ürünü özgün bir tasarım haline sokup dünya standartları ile yarışmak gerçekten önemli ve zor bir karar. Ancak, implant çalıştığım süre içerisinde buna inancım hep vardı ve çalıştığım sistemlerin eksiklerini not tutar, bu eksikler üzerine giden bilimsel araştırmalara ağırlık verirdim. Türk bilim insanına inancım sonsuz. Zaman içerisinde, benimle bilgilerini paylaşan çok değerli bilim insanı arkadaşlarım olduğu gibi aynı değerde üretici sanayiciler olduğunu da gördüm. Tabi ki birçok ilki içinde barındıran böyle bir yatırım cesaret, vizyon ve güven istiyor. Ben bilgilerimi, bu vizyona sahip bir aile firması ile paylaştım. Ortaya çok saygın bir birliktelik ve ürün çıktı."

İmplant KA’nın, 28 Temmuz Cumartesi günü Gayrettepe Point Otel’de uluslararası arenaya çıkacağını belirten Katiboğlu, yurt dışından gelecek bilim insanlarının da konuşmacı olacağı toplantıyı yönetec


 

Bu konularda ilginizi çekebilir