”Yüzde 5 büyümeye ulaşılacak”

Bakan Ergün, Türkiye'nin yüzde 3.5'in üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de yüzde 3,5 yerine yüzde 5'ler seviyesinde bir büyümeye de ulaşılabileceğini düşündüğünü belirtti. 
Ergün, "Çalışma Ekonomisi ve Yönetim Kongresi" sırasında CNBCE'nin sorularını yanıtladı.
Merkez Bankası'nın, fiyat hareketlerinde bir bozulma olursa faiz artışlarını erkene alabileceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ergün, sanayicinin, yatırımcının yatırım isteğini kıracak, ya da finansman maliyetleri üzerinde olumsuz etkiler meydana getirebilecek bir sürecin başlamasının bugün itibariyle çok yakın görülmediğini belirtti.
Müdahaleyi gerektirmeyecek küçük dalgalanmalar nedeniyle piyasaların önceden paniğe sevk edilmesine neden olacak yaklaşımların da çok doğru olmadığını ifade eden Ergün, "Bugün itibariyle erken başlayan faiz artırımı işareti görülmüyor. Merkez Bankası Başkanı haklı olarak 'Eğer ileride bozulma işareti görürsek gereken müdahaleyi yaparız' diyerek piyasalara da güven vermek istemiştir. Gelişmeler takip ediliyor. Kimsenin bir endişeye sevk edilmesine gerek yoktur" dedi.
Ergün, enflasyondaki artışın kalıcı, bundan sonra sürekli artan bir şekilde devam edeceği düşüncesinin de doğru bir düşünce olmadığını, mevsimselliğin enflasyon üzerindeki etkilerini bildiklerini, yüzde 10'ların altında bir enflasyon hedefi olduğu müddetçe faiz oranlarının çok yüksek olmasının beklenemeyeceğini belirtti.
Nihat Ergün, faizlerin yüzde 1'in altına düştüğünü, bunun tüketici açısından makul karşılanan faiz oranı olduğunu ve tüketici kredilerinin arttığını gördüklerini kaydetti.
"Yüzde 3.5'in üzerinde bir rakam gerçekleşecek"
Büyüme hedefinde revizyon olup olmayacağına ilişkin de Bakan Ergün, büyüme hedefinin orta vadeli programda mütevazı olarak saptandığını düşündüğünü dile getirerek, yüzde 3,5 yerine yüzde 5'ler seviyesinde bir büyümeye de ulaşılabileceğini düşündüğünü belirtti.
"Ne zaman revize edilir?" sorusunu Ergün, "Şu zaman revize ederiz diye bir şey söylemek mümkün değil. Yüzde 3,5'in altında bir rakam olmayacak Türkiye'nin büyümesi, yüzde 3,5'in üstünde bir rakam gerçekleşecek" şeklinde yanıtladı.
Nihat Ergün, işsizlik oranının da orta vadedeki programda öngörülen rakamların altında kalacağını söyledi. Büyük Marketler Yasa Tasarısının ne zaman yasalaşacağına ilişkin de Ergün, "Bu yasama döneminde eminim onu da yasalaştıracağız" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir