Yüzyılın deneyinde enerji rekoru kırılacak
Bilim adamları, "Higgs parçacığını" bulmak için çarpıştırıcının gücünü yüzde 14 artıracak.
ANKARA - "Yüzyılın deneyi" diye adlandırılan projede görevli bilim adamları, "Higgs parçacığını" bulmak için dünyanın en büyük atom çarpıştırıcısının enerji düzeyini yüzde 14 daha artıracaklar.
Teknoloji web sitelerinde yer alan haberlere göre, İsviçre ile Fransa sınırı yakınlarında yer altında bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (BHÇ) gücünü 8 trilyon elektron volta (TeV) çıkaracak bilim adamları, böylece geçen senenin güç rekorunu da kıracak.
Evrenin varoluş sırrını ortaya çıkaracak Higgs parçacığını bulmak için parçacıkları daha büyük kuvvetle çarpıştırmayı amaçlayan bilim adamları, 10 milyar dolar değerindeki BHÇ'nin ise bu yılın sonunda büyük olasılıkla Aralık'ta 12 ay süreyle kapatılmasının planlandığını belirttiler.
2 yıldır deneyi yürüten Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) bilim adamları, 13 Aralık'ta parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs bosonu" adlı atomaltı parçacığının izini bulduklarını, ancak elde edilen verilerin keşif olarak nitelenemeyeceğini açıklamıştı.
BHÇ, 14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan, "Büyük Patlama" ortamını yeniden yaratmayı amaçlıyor.
Deney sırasında 27 kilometrelik tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor.
Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor.
Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi amaçlıyor.
Bilim adamları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya karanlık maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak "Higgs parçacığı" diye adlandırılan parçacıkların varlığının kanıtlamaya çalışıyor.
Fizikçi Peter Higgs'in, temel parçacıkların kütle kazanmasını açıklayan kuramından adını alan "Higgs parçacığı", 1993 yılında Nobel ödüllü fizikçi Leon Lederman tarafından "tanrı parçacığı" olarak da adlandırılmıştı.