Zararına sattık, liderliği yakaladık

TGSD Başkanı Negrin, Türk hazır giyim sektörünün pazar kaybetmemek için zararına satış dahil tüm yolları denediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, "Hazır giyimi Avrupa'ya zararına sattık, ihracatta liderliği böyle yakaladık" dedi.

Negrin, yaptığı yazılı açıklamada, Türk hazır giyim sektörünün pazar kaybetmemek için zararına satış dahil tüm yolları denediğini belirtti. Hazır giyimin 1,18 milyar dolar ihracat ile Ağustos ayında ilk sıraya çıktığını hatırlatan Negrin, kur ve üretim maliyetlerinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen aylık ortalama 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Negrin, ihracat verilerinin hazır giyimin ekonomi içindeki önemini ve kapasitesini de bir kez daha teyit ettiğini vurgulayarak, "İhracat performansının gelişmiş ülkeler ile özellikle Avrupa ekonomilerinde durgunluk ve ikinci dip tartışmalarının yaşandığı Ağustos ayında da sürmesi ayrıca dikkate değer. Bugün ihracatta liderlik koltuğuna oturmanın buruk sevincini yaşıyoruz. Kardan fedakarlık ederek ayakta kalmamız mümkün değil. Sabırla taleplerimizin dikkate alınmasını bekliyoruz" dedi.

Karsızlık devam ederse teknoloji geri kalacak

Cem Negrin, ihracat performansı ile sektörün karlılığı arasında ilişkinin giderek zayıfladığını vurgulayarak, karsızlığın devam etmesi durumunda yeni yatırım yapılamayacağı, ileri yıllarda teknolojide de geri kalınacağı uyarısında bulundu.

Cem Negrin, Çin'deki üretim maliyetlerinde yaşanan artışa paralel olarak Avrupalı siparişlerin Türkiye'ye kaydığı bir dönemde hazır giyim sektörünün maliyetler ve döviz kurlarında karşılaştığı sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Yaşanan sıkıntıların giderilmesi halinde sektörün ihracat performansının çok daha kuvvetli hale gelebileceğini vurgulayan Negrin, "Biz kur rejiminin değiştirilmesini talep etmiyoruz. Ancak mevcut kur rejimi ve serbest piyasa ekonomisi içerisinde ihracatı destekleyecek çok sayıda mekanizma ve enstrüman harekete geçirilebilir. Biz bu enstrümanların tartışılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir