Zeybekci: Kabul etmek mümkün değil

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Almanya'daki etkinliklerin iptal edilmesini, "kabul etmek mümkün değil" olarak yorumladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya'da referandum etkinliklerine izin verilmemesine ilişkin, "İptal edilmesini kabul etmek mümkün değil. Yani böyle mazeret isterseniz, mazeret bulursunuz. Dilediğiniz yerde bir mazeret bulur, bir iptal gerçekleştirirsiniz." ifadelerini kullandı.

Havalanında hareketi öncesi düzenlediği basın toplantısında Almanya'ya gidip etkinliklerini yapacaklarını belirten Zeybekci, "Birazdan gideceğiz inşallah bu faaliyetlerimizi yapacağız. Ben hiçbir sorun olacağına ihtimal dahi vermiyorum. Oraya gideceğiz, kardeşlerimizle, Denizlili hemşehrilerimizle buluşacağız, Özay Gönlüm'ü anacağız, ondan sonra da bütün vatandaşlarımızla buluşacağız, ülkemizin ve milletimiz geçmekte olduğu bu önemli süreçle ilgili inandığımız doğruları paylaşacağız." dedi.

'Almanya yapmak isterse bizim görevimizdir'

Türkiye'de de bazı yerleşimlerde giderek artan yerleşik Alman vatandaşı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Bir seçim anında Almanya da böyle bir şey yapmak isterse bizim için vazifedir, görevidir onlara bu ortamı ve iklimi sağlamak." dedi.

Zeybekci, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğunu, Türkiye'nin de Almanya için ticaret ortağı olduğuna işaret ederek, "Türkiye olarak dünyada Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ilişkisi olan tek ülkeyiz. Bu dönemde gerek Avrupa Birliği'nin de büyük bir istekle güncellemek istediği Gümrük Birliği ile ilgili Türkiye olarak da biz de aynı duygudayız." diye konuştu.

'Deniz Baykal'ın doğrusuna saygı gösteriyorum'

Zeybekci, Deniz Baykal'ın Almanya'daki etkinliğini iptal etmesiyle ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"Deniz Baykal'ın yaptığı davranışı neden yaptığını bilmiyorum, kendi doğrularına saygı göstermek lazım ama ben ilk baştan itibaren iptal etmeyeceğimi, vatandaşlarla buluşacağımı, bunun kimsenin engellemeyeceğini söyledim. O yanlıştır, benim yaptığım doğrudur anlamında söylemiyorum. Onun doğrusuna da saygı gösteriyorum, benin doğrum da budur. Bizim yola çıkış amacımız seferdir, oradaki sonuçları itibariyle de onu yapamazsak, bunu yapacağız. Niyeti Almanya'nın uygulamalarını protesto etmekse teşekkür ediyorum. Biz baştan itibaren protesto etmekten ziyade makul talebimizin yanlış olmadığına yüzde yüz inandığımız için gitmekle ilgili ilk andan itibaren beis görmedik."

Zeybekci, Almanya'nın Köln şehrinde daha önce katılacağı etkinliğin iki kez iptal edilmesinin ardından bu ülkede organize edilen bir başka etkinliğe katılmak üzere Denizli Tavas Havaalanı'ndan Almanya'ya gitti.