Zeytinyağı ihracatı yüzde 40 düştü

EZZİB'den yapılan açıklamaya göre; Türkiye zeytin yağı ihracatında son üç yılda dünya pazarındaki konumunu kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Zeytinyağı ihracatının hızla gerilediği Türkiye'nin son üç yılda dünya pazarındaki konumunu kaybettiği ifade edildi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri (EZZİB) Yönetim Kurulu, zeytinyağı ihracatındaki düşüşle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'de 2010-11 sezonu zeytinyağı ihracatının başladığı 1 Kasım 2010 tarihinden 28 Şubat 2011 tarihine kadar geçen 4 aylık dönemde ambalajlı zeytinyağı ihracatının 4 bin 475 ton olduğu, geçen sezonun aynı döneminde bu rakamın 7 bin 377 ton olduğunun belirtildiği açıklamada, ambalajlı zeytinyağı ihracatının yüzde 40 oranında gerilediği kaydedildi.

Birlik ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak ambalajlı zeytinyağı ihracatının artırılması için çalışıldığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Son üç yıldır zeytinyağında Türk markalarının bir çoğu dünya pazarlarındaki yerlerini zaten kaybetmiş durumdadırlar. Örneğin bundan 5 yıl kadar önce Kanada'nın büyük zincir marketlerinde en az 6-7 Türk markası boy gösterirken, şimdi bu ülke marketlerinin raflarında bir tane bile Türk markası kalmamıştır.

Durum ABD, Uzakdoğu ülkeleri ve hatta Avustralya'da farklı değildir. Türkiye'nin, dünya pazarlarında güçlü bir oyuncu olabilmesinin en önemli şartı, rakipleriyle aynı rekabet şartlarına sahip olabilmesidir. Dünyanın en büyük zeytinyağı üretici ülkeleri İspanya ve İtalya, dahilde işleme rejimi kapsamında tüm üretici ülkelerden zeytinyağı ithal edip ambalajlı olarak tüm dünyaya ihraç ediyorlar.

Türk zeytinyağı sektörünün de dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç kaydıyla zeytinyağı ithal etme hakkına sahip olması gerekir. Aksi takdirde rekoltemiz arttığında dökme ihracatçısı konumundan kurtulamayız."

Açıklamada, zeytinyağı ihracat rakamlarının sürekli gerilemesine rağmen, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan'ın, ambalajlı ihracatın düşmediği yönünde verdiği beyanatların doğruluk taşımadığı da kaydedilerek, UZZK'nın sektörü tek çatı altında birleştirme iddiası bulunmasına karşın üye sayısının kısıtlı olduğu ve demokratik olmayan bir tüzükle yönetildiği iddia edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir