Zil Kale geceleri ışıldayacak

Çamlıhemşin'deki Tarihi Zil Kale'de ışıklandırma çalışması yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Çamlıhemşin'de bulunan tarihi Zil Kale'de ışıklandırma çalışması yapılacak. Kaymakam Hasan Gündoğdu, yaptığı açıklamada, 13. yüzyılda bölgede yaşayan Komenler tarafından yapıldığı tahmin edilen, Cenevizliler başta olmak üzere Rumlar ve Osmanlı tarafından 1800'lü yılların sonuna kadar kullanılan Zil Kale'de 2008-2010 yıllarında restorasyon çalışması yapıldığını söyledi.

Bulunduğu vadide dereden 750 metre yükseklikte kayanın üzerine kurulu, ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan Zil Kale'nin 7 kat ve 8 burçtan oluştuğunu anlatan Gündoğdu, "Kültür varlıklarını korumak için çaba gösteriyoruz. Bu tür tarihi eserleri korumak ve onarmak bizim için önemli. Bu nedenle biz de 600 yıllık tarihi olan ve Rize'nin en önemli tarihi yapılarından birisi olan bu eserimize önem veriyoruz" dedi.

Yapılan restorasyon çalışması ile kalenin aslına uygun olarak onarıldığını ifade eden Gündoğdu, şunları söyledi: "Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Zil Kale, Pazar Kalesi ve Kale-i Bala ile önemli haberleşme ve konaklama mekanlarından birisi idi. Son yıllarda Rize'de ziyaret edilen önemli turizm merkezlerinin başında gelen Zil Kale, Çamlıhemşin'de Ayder'den sonra en çok ziyaret edilen ikinci yer konumunda bulunuyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında kalenin önce iç kısmında çalışma yapıldı, daha sonra korkuluklar takılarak restorasyon çalışmaları tamamlandı. Zil Kale, Rize'nin önemli tarihi mekanlarından birisidir. Restorasyon çalışması ile tarihi kaleyi yıkılıp yok olmaktan kurtardık ve gelecek nesillere aktardık."

Yeni dönemde yapılacak olan yüzey araştırmaları ve arkeolojik kazılar ışığında kalenin tarihi ile ilgili yeni bir tarihlendirme yapılabileceğini kaydeden Gündoğdu, şöyle dedi:
"İlimizin önemli yapılarından biri olan Zil Kale çevresini, gecesiyle de gündüz gibi yaşanabilir bir mekan haline getirmek amacıyla hazırladığımız aydınlatma projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Fonu Kurulunca kabul edildi. Aydınlatma ile ilgili gereken ödenek ayrıldı. Işıklandırma projesiyle vadiye daha güzel bir görüntü vermek için çalışmalar başladı. Köylere Hizmet Götürme Birliğince ihalesi yapılarak aydınlatma çalışmasını kısa sürede başlatacağız. İlçenin gözde mekanlarından olan kalenin ışıklandırılmasıyla nostaljik bir görünüm alması sağlanacak."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir