Zincir marketler İstanbul'da buluşacak

10. Private Label İstanbul fuarına yabancı zincirler yatırım için gelecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul 10. Uluslararası Özel Markalı Ürünler ve Market Markaları Fuarı (Private Label İstanbul) 10-12 Mart tarihleri arasında Yeşilköy'deki CNR Expo'da düzenlenecek.

CNR Holding kuruluşlarından Sine Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Fatih Bakar, yaptığı yazılı açıklamada, sektörün Türkiye'deki en önemli buluşma platformu haline gelen fuara, bu yıl 150'yi aşkın firmanın katılmasının beklendiğini bildirdi.

Yabanci zincirler yatırım için gelecek

Sektördeki yeni ürünlerin incelenebileceği fuara Avrupa, Ortadoğu, Körfez Ülkeleri, ABD ve Balkanlar'ın da arasında olduğu birçok bölgeden 30'u aşkın ülkenin büyük zincir marketlerinin alım için geleceğini belirten Bakar, Suudi Arabistan'ın hipermarket zinciri Lulu Hipermarketleri, Yunanistan'ın süpermarket zinciri Arvanitidis, Sırbistan süpermarket zinciri Maxi'nin yetkililerinin de fuarda yer alacağını kaydetti.

Fuarın yurt dışı katılımcı ülkeleri arasında ABD, Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, Avusturya, İskoçya, Kore, Lichtenstein, Litvanya, Çin, Yunanistan ve Tayvan'ın yer aldığını belirten Fatih Bakar, şunları belirtti:

''Fuara Çek Cumhuriyeti'nden katılan ve segmentinde Avrupa ikincisi olan Hügli Foods, Doğu Avrupa'daki üstün başarısı ve yüksek talebin sonucunda biraz daha yayılıp, Türkiye kanalıyla Ortadoğu ve Arap ülkelerine ulaşmak istiyor. Firma yetkilileri hem yabancı alım heyetlerinin hem de Türkiye'deki yüksek iç talebin kendilerine çok şey katacağını düşünüyorlar. Hopi Popi, Tomy Show Cosmetics, Abora Corparation, Dorco Co, Naujasis Nevezis fuarın diğer yurt dışı katılımcı firmaları arasında yer alıyor.''

Fuarın ürün gruplarının bir önceki yıla göre yüzde 30 artış gösterdiğini ifade eden Bakar, fuar ile eş zamanlı düzenlenecek Hızlı Tüketim Ürünleri Fuarı'nın ziyaretçi profilinin genişlemesini sağladığını belirtti.

Bakar, bu yıl KOSGEB'in, fuar katılımcılarına yüzde 50 oranında geri ödemesiz destek sağladığını bildirdi.

Pazar 2 milyar dolara ulaştı

Dünya genelinde 350 milyar dolar hacme ulaşan sektör, Türkiye'de ise 2 milyar dolarlık hacme sahip. Özel markalı ürünlerin hızlı tüketim ürünleri sektöründe ulaştığı paylar İngiltere de yüzde 44, İsviçre de yüzde 41, Almanya'da yüzde 32, İtalya ve Fransa da yüzde 29, ABD'de ise yüzde 28 oldu. Türkiye'de ise bu oran kısa dönemde henüz yüzde 11 olmakla birlikte hızla yükseliyor.

AC Nielsen'in araştırmalarına göre, market markalarının en hızlı geliştiği ülke Türkiye oldu. Dünyada market markalarının toplamdaki payı yüzde 13, Avrupa'da ise yüzde 23 civarında seyrederken, Avrupa'daki bazı ülkelerde market markalarının payı yüzde 33'lere kadar çıktı. Türkiye'de market markalarının toplam ticaret içindeki payının yüzde 7-8 civarında olduğu tahmin ediliyor. Amerika'da satılan her 5 üründen biri market markalı ürün ve bu ürün satışları 51,5 milyar dolar seviyelerinde yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir