Zirai ilaç kutuları geri dönüştürülecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hayata geçirilecek projeyle, zirai mücadelede kullanılan ilaçların ambalaj ve atıkları, çevre mevzuatına uygun toplanarak geri dönüştürülecek ya da bertaraf edilecek.
ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hayata geçirilecek projeyle, zirai mücadelede kullanılan ilaçların ambalajları geri dönüştürülecek. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kumluca Belediyesi, Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği, Tarım İlaçları Sanayi İthalatçıları ve İhracatçıları Temsilcileri Derneği'nin iş birliğiyle, zirai ilaç kutularının geri dönüştürülmesi sağlanacak.
Projeyle, zirai mücadelede, bitki koruma ürünlerinin ambalaj ve atıklarının toprağa gömülmesi, açıkta yakılması, rastgele çevreye atılması ve başka amaçlarla kullanılmasının önüne geçilecek. Pilot olarak, Antalya'nın Kumluca ilçesinde, bu ayın son haftasında başlayacak proje, 16 ay sürecek. Projeyle, çevre ve bitki sağlığı mevzuatı ile sağlık koşullarına aykırı hareket edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda, bitki koruma ürünlerinin ambalaj ve atıkları, uluslararası literatürlerde geçerliliği olan "üçlü yıkama yöntemiyle" tehlikesiz hale getirilecek. Ambalaj ve atıklar, çevre mevzuatına uygun toplanarak geri dönüştürülecek ya da bertaraf edilecek. Kumluca'daki ilk uygulamada, çiftçilere üçlü yıkama konusunda eğitim verilecek, atık toplama noktaları oluşturulacak, atıklar geri dönüştürülecek veya bertaraf edilecek. Ayrıca sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla izleme ve kontrol faaliyetleri düzenlenecek. Proje sonunda elde edilen veriler rapor haline getirilerek, hazırlanacak mevzuatla ülke genelinde yaygınlaştırılacak.