Zirvenin ertelenme ihtimali yok

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıslı liderleri Ban Ki-mun ile yapacağı üçlü zirvenin, yaşanan gerginlik nedeniyle ertelenme ihtimali olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıslı liderlerin Ekim ayı sonunda New York'da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yapacağı üçlü zirvenin, yaşanan gerginlik nedeniyle ertelenme ihtimali olmadığını belirterek, ''Ancak Rumlar görüşmelerden kaçarsa ve 'bu şartlarda ben görüşemem' derse bu ayrı konu. Bizim kararlılığımız, Ekim sonuna kadar müzakerelere devam edip üçlü zirvede buluşmaktır'' dedi.

New York'ta BM Genel Kurul çalışmalarına katılan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, İstanbul üzerinden KKTC'ye döndü. Eroğlu'nu Ercan Havaalanı'nda KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Hasan Bozer, bazı bakanlar ve diğer ilgililer karşıladı.

Eroğlu, havaalanında düzenlediği basın toplantısında, New York ziyaretinin yararlı geçtiğini belirterek, New York'ta gündemlerinde Kıbrıs ve petrol konusunun bulunduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile diğer bazı devlet yetkilileriyle görüşmeler yaptığını anlattı.

Başbakan Erdoğan ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nı imzaladığını anımsatan Eroğlu, anlaşma metnini KKTC hükümetine gönderdiklerini, Başbakan İrsen Küçük'ün de bunu diğer parti başkanları ile paylaştığını kaydetti. Eroğlu, ''Bu güzel bir şey, çünkü meclisimizin bu olayın içinde olması gerekir'' dedi.

Devletin başı devlet adına imza atar

Soruları da yanıtlayan Eroğlu, KKTC muhalefetinin, ''Cumhurbaşkanı'nın anlaşma yapma yetkisi yok'' yönündeki eleştirisinin hatırlatılması üzerine, devletin başı olan kişinin devlet adına imza atma yetkisine sahip olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

''Anayasamızın 90. maddesine göre Cumhurbaşkanı Devletin başıdır, dolayısıyla anlaşma yetkisi vardır. Bir de uluslararası hukuka göre Cumhurbaşkanın imza atma yetkisi vardır. İmza atıldıktan sonra bunun onaylanacağı yer parlamentodur. Ama 'imza atma yetkisi var mı, anlaşma yapma yetkisi var mı yok mu' sorusu bana göre doğru bir soru değildir. Çünkü cumhurbaşkanı devletin başı olduğuna göre bu gibi anlaşmalara imza koyabilir.''

''Bu gerginlik devam ederse, Ekim ayındaki üçlü Kıbrıs görüşmesinin iptal edilme olasılığı var mı?'' sorusu üzerine, Genel Sekreter Ban' söylediklerini tekrarlayan Eroğlu, ''Dolayısıyla bu üçlü New York zirvesinin ertelenme ihtimali yok. Ancak Rumlar görüşmelerden kaçarsa ve 'bu şartlarda ben görüşemem' derse bu ayrı konu. Bizim kararlılığımız, Ekim sonuna kadar müzakerelere devam edip üçlü zirvede buluşmaktır'' dedi.

Eroğlu, başka bir soru üzerine de, Kıbrıs çevresinde petrol olduğunun, önceden yapılan araştırmalarda tespit edildiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir