Zorlu: Stratejimize uygun ihaleye gireceğiz

Zorlu Enerji Elektrik Üretim Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, dağıtım ihalelerini yakından takip ettiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Zorlu Enerji Elektrik Üretim Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesiyle ilgili olarak, "Bu sürece takip ediyoruz. 4'ünü de inceleme altına almış vaziyetteyiz" dedi.

Topuz, 12-14 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek 16. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın (ICCI) değerlendirildiği, Enerji Sektörü Zirvesi'nde basın mensuplarının, 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Topuz, Zorlu Enerji olarak özelleştirmelerin stratejilerinin bir parçası olduğunu, hem üretimde hem de tüketim boyutunda daha rekabetçi olmak adına üretim ve dağıtıma paralel olarak bir sac ayağı olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Bütün dağıtım altyapısının bugüne kadar tamamen devlet eliyle yapıldığını ifade eden Topuz, "Dolayısıyla dağıtımın tamamını özelleştirme yöntemiyle elde edebilirsiniz. Bu süreci takip ediyoruz. Entegre bir enerji şirketi olabilmek adına üretim ve tüketim noktasında daha rekabetçi bir pazar yapısı oluşturabilmek adına dağıtım ihalelerini takip ediyoruz. 4'ünü de inceleme altına almış vaziyetteyiz. Kendi stratejimize uygun olarak zaman içinde hangisine katılacağımızı göreceğiz" dedi.

"Şu aşamada tekiz"

Topuz, "İhaleye tek başınıza mı gireceksiniz? şeklindeki bir soru üzerine, "Şu aşamada tek başımıza olduğumuzu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Zorlu enerji olarak elektrik üretiminde bu senenin ortasında gelecekleri kapasitenin 730 megavat olacağını belirten Topuz, bu kapasitenin yüzde 40'ının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu, geri kalanının doğal gaza dayalı santraller olduğunu söyledi.

Topuz, "2010 sonrasında ise önümüzdeki kısa dönemde de tamamı yenilenebilir enerji olmak üzere yaklaşık 450 megavatlık 6 tane tesis... Finansman, inşaat öncesi izinler ve mühendislik çalışmalarını hızlandırdık. Yatırım tutarı 1 milyar dolar civarında. Bu sene finansman çalışmalarını tamamlamaya çalışıyoruz, önümüzdeki yıllarda ise inşaatları başlar" dedi.

Topuz, yurt dışından ve yurt içinden çeşitli finansman kurumlarıyla finansman görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.

Kayseri ve Civarı Elektrik: Özelleştirmeye ilgimiz devam ediyor

Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci de özelleştirmeye ilgilerinin devam ettiğini belirtti.

Büyükkeçeci, şunları kaydetti:

"Biz önceki 3, daha sonraki 4 bölge için de yine ihalelere girmiştik. Bu son yapılacak olan 4 bölgeye de ilgimiz devam ediyor. Şartnamelerini aldık inceliyoruz. Yine stratejik ortağımız Ayen Enerji ile birlikte girmeyi planlıyoruz. Yeterlilikler alacak düzeyde olursa 4 Mayıs'a kadar müracaatımızı yapacağız. 4 bölge için de şu anda incelemelerimiz devam ediyor."

Yabancı ortağı şimdiye kadar hiç düşünmediklerini söyleyen Büyükkeçeci, "Ama bu bölgeler için bize yabancılardan 'birlikte olabiliriz' diye teklif gelmeye başladı, onu değerlendireceğiz. Görüşmelerimiz sürüyor, şartlarda anlaşırsak duruma göre yabancı ortakla da bu ihalelere girebiliriz" diye konuştu.

4 elektrik dağıtım bölgesi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Boğaziçi, Dicle, Gediz ve Trakya elektrik şirketlerinin özelleştirilmesi ile ilgili ön yeterlilik başvurusunun 4 Mayıs 2010 tarihinde sona ereceğini, son teklif tarihinin ise 22 Temmuz 2010 olarak belirlendiğini duyurmuştu.

Duyuruda, ihalenin kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. İstanbul ili Avrupa Yakasını, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. İzmir ve Manisa, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. ise Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir