Zorlu, yeşil enerjide 'çıtayı yükseltiyor'
Osmaniye Gökçedağ Santralı'nda 135 megavatlık kapasiteyi üretime alan Zorlu, aynı bölgede kuracağı ikinci santrali de 2013 yılında tamamlamayı hedefliyor.
Talip AKTAŞ
OSMANİYE - Zorlu Enerji, yenilenebilir çevre dostu enerji üretiminde çıtayı yükseltiyor. Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi tesisi olan Osmaniye Gökçedağ Santralı'nda 135 megavatlık (MW) kapasiteyi üretime alan Zorlu Enerji, aynı bölgede kuracağı ikinci santrali de 2013 yılında tamamlamayı hedefliyor. Akçadağ'da kurulacak rüzgar enerjisi santrali (RES) de 120 megavat gücünde olacak.
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, her biri 2.5 MV gücündeki 54 türbinden yılda 500 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirecek Gökçedağ RES'in, tek başına Türkiye'deki toplam rüzgar enerjisinin yüzde 10'unu ürettiğini bildirdi.
Bursa, Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Rotor Elektik Üretim tarafından kurulan Gökçedağ RES'in, çevreye ve sosyal yaşama duyarlılığı konusunda aldığı ulusal ve uluslararası ödüllerle de örnek enerji üretim tesislerinden biri olduğunu söyledi. Murat Sungur Bursa, Gökçedağ Santrali'nin bu niteliğini, "Bizler enerji yatırımı yaptığımız yerden kovulmadık. Aksine yöre insanı tarafından takdir gördük ve aynı yerde ikinci santrali kurma kararını aldık. Bu, bizim mutluluğumuzu bir kat daha artırıyor" sözleriyle yorumladı.
Bölgeye düzenlenen bilgilendirme seyahatinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bursa, Zorlu Enerji Grubu olarak, 2015 yılına kadar 4 ya da 5 RES ile 400 MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini, ayrıca Denizli ve Manisa Alaşehir'de 90 MW gücünde jeotermal santralleri kurma çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Murat Sungur Bursa, 60 MW'lık Denizli Santrali için lisans aldıklarını, Alaşehir için ise lisans başvurusu yaptıklarını kaydetti.
Nükleerde kopartılan gürültüye değmez
Türkiye'nin enerji sektöründeki uzun vadeli politikalarını ve kısa dönemli stratejilerini doğru şekilde oluşturması konusunda sıkıntıları bulunduğunu savunan Bursa, nükleer enerji konusundaki tartışmaların da doğru zeminde yapılmadığı görüşünü dile getirdi.
Murat Sungur Bursa, nükleer enerji tercihinde ve bu alandaki ihalelerde "fiyat" konusunun belirleyici kriter olamayacağını belirtti ve şu görüşleri dile getirdi: "Son ihale, verilen fiyat gerekçesiyle iptal edildi. Oysaki, nükleer santral kurulması ciddi ve o ölçüde hassas bir tercihtir. Sadece fiyatı esas alır, kullanılacak teknolojiyi ve güvenlik unsurunu geri plana atarsanız hata yaparsınız. Dahası, nükleer santral kurma kararını verirseniz, böyle toplam enerji üretiminizin yüzde 5'ini, 6'sını karşılasın, olmaz...
Yüzde 30'unu, 40'ını hedeflemelisiniz. Çünkü bir tercih kullanıyor, belli bir risk alıyor, teknoloji ve insan kaynağı yatırımı yapıyorsunuz. Güvenliği en üst seviyede tutmak, en son teknolojiyi kullanmak ve de belirli bir ölçek yaratmak zorundasınız. Dolayısıyla da attığınız taşın, ürküttüğünüz kurbağaya değmesi lazım. Yoksa yüzde 3-5 için kopartılan gürültüye de değmez."
Zorlu Enerji Genel Müdürü Mehmet Arif Özozan da enerji grubunun sahip olduğu 738 MW'lık elektrik üretim kapasitesi içinde yenilenebilir enerjinin payının yüzde 40 olduğunu, bu miktarın daha da artırılacağını söyledi. Özozan, şirketin hidrolik, jeotermal ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırım projelerinin yanı sıra Avrupa, Asya ve Ortadoğu'da da enerji yatırımları bulunduğunu ve bu yatırımlarına hız vereceğini kaydetti.