Zorunlu eğitim Komisyon'da görüşülüyor

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifinin görüşmeleri TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AKP'nin Meclis'e sunduğu zorunlu eğitimin sekiz yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve 4+4+4 olarak kademeli bir yapıya kavuşturulmasını öngören, kız çocuklarını okuldan koparacağı, çocuk işçi uygulamasını başlatacağı gerekçeleriyle tepki gösterilen yasa teklifinin görüşmeleri Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda başladı.

Toplantıya çok sayıda CHP milletvekili katılıyor.

AKP Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" daha önce sevk edildiği alt komisyonda, bazı değişikliklerin ardından kabul edilmişti.

Teklifin, Meclis'e sunulduğu halinde yer alan, okula gitmeden öğrenim görülebilmesini öngören "açık öğretim" uygulamasına birinci dört yıllık kademenin ardından geçilebileceği hükmü çeşitli tepkilere neden olmuştu.

Yapılan değişikle öğrenciler açık öğretim uygulamasına, birinci dört yıl yerine, ikinci dört yıllık kademenin ardından geçebilecek.

Teklifte, ilköğretim birinci kademesini bitirmiş olanların aday çırak olarak eğitilebilmelerine imkan sağlanırken, çıraklık eğitimi alabilmek için gerekli yaş 14'den 11'e indiriliyordu. Alt komisyonda bu düzenlemeden vazgeçildi.

Teklifte ilköğretimde okula başlama dönemiyle ilgili madde, "Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter" şeklinde yer aldı.

Toplantıda çalışmalar hakkında bilgi veren Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, düzenlemeyle altı yaş grubunu zorunlu eğitim kapsamına çektiklerini belirtti ve bunun okul öncesi eğitimin kaldırıldığı anlamına gelmediğini söyledi. Işık, "Okul öncesi eğitim devam edecek ama altı yaş grubuna giren öğrenci artık zorunlu eğitim kapsamına alınacak" dedi.

Düzenlemeye göre zorunlu ortaöğretim 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak; Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı ertelemeye yetkili olacak.

Teklif, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi çerçevesindeki mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulmasını da öngörüyor. Okullara internet erişiminin hızlı, sürekli ve ekonomik olarak sağlanması için yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin sözleşmelerin uzun süreli yapılabilmesi için 15 yıla kadar, yıllara yaygın yüklenmelere girişilebilmesi de teklifle getirilen düzenlemeler arasında bulunuyor.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir