Zorunlu karşılık oranları RG'de yayımlandı

Merkez Bankası'nın dün aldığı zorunlu karşılık oranlarıyla ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası'nın yabancı para zorunlu karşılık oranlarında indirim ile Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırının yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltilmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Merkez Bankası'nın, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Piyasaya döviz likiditesi sağlamak, aynı zamanda bankacılık sisteminin yabancı para yükümlülüklerinin vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla yapılan düzenlemeye göre, vadesiz ihbarlı DTH, yabancı para özel cari hesaplar ile 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli DTH, yabancı para katılma hesaplarında yüzde 11,5 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yüzde 11'e, 1 yıl ve daha uzun vadeli DTH, yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH ve hesaplarında yüzde 9,5 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranları yüzde 9'a çekildi. Zorunlu karşılık oranları 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli yabancı para ve diğer yükümlülükler için yüzde 11,5'tan yüzde 11'e, 3 yıla kadar (3 yıl dahil) vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerde yüzde 9,5'tan yüzde 9'a, 3 yıldan uzun vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerde ise zorunlu karşılık oranları yüzde 8,5'ten yüzde 6'ya indirildi.

Tebliğde yapılan değişiklikle, Türk lirası yükümlülükleri için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 10'dan 20'ye yükseltildi.

Bu düzenlemeler, 30 Eylül 2011'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Tebliğde yapılan bir başka değişikliğe göre de zorunlu karşılık oranları vadesiz kıymetli maden depo hesapları ile 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli kıymetli maden depo hesaplarında yüzde 11'5'tan yüzde 11'e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli kıymetli maden depo hesaplarında yüzde 9,5'tan yüzde 9'a çekildi. Bu düzenleme 14 Ekim 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir