Züccaciye ihracatında hedef dünyada ilk 4'e girmek

ZÜCDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, 2017 sonuna kadar hedefleri yıllık 5 milyar 191 milyon dolar ihracat yaparak 4'üncü sıradaki Meksika'yı geçmeyi planladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, geçen yıl züccaciye sektörü olarak 3 milyar 970 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, "Dünya ihracat sıralamasında 6'ncı sırada yer alıyoruz. 2017 yılı sonuna kadar hedefimiz yıllık 5 milyar 191 milyon dolar ihracat yaparak dördüncü sıradaki Meksika'yı geçmek." dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin züccaciye sektöründeki durumunu değerlendirdi.

On yıl önce 150 mağazanın bulunduğu sektörde bu rakamın 33 kattan fazla artarak 5 bine yükseldiğini dile getiren Erdoğan, sektörde istihdam açığı bulunmadığını ve işsizlik oranının genel düzeyin altında olduğunu söyledi.

Erdoğan, üretimden tüketime sektörde çalışan sayısının azımsanmayacak derecede olduğunu kaydederek, nitelikli eleman konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını, çalışanların daha nitelikli olması için KOSGEB destekli satış eğitimleri programları düzenlemeye başladıklarını anlattı.

Metal, cam, plastik, ağaçtan mamul sofra, mutfak- ev eşyaları, hediyelik- dekoratif eşyalar, elektrikli küçük mutfak ve ev aletlerinin oluşturduğu züccaciye eşyalarının hepsinde Türkiye'nin etkin olduğunu dile getiren Erdoğan, dernek olarak bu ürünlerin ihracatında etkili olduklarını aktardı.

Erdoğan, "Endüstriyel mutfak ürünlerini bir kenara koyup diğer züccaciye ürünleri için bir sıralama yapacak olursak en çok elektrikli küçük mutfak ve ev aletleri, daha sonra metalden mamul sofra ve mutfak eşyaları, camdan mamul sofra, mutfak ve ev eşyaları ve plastikten mamul sofra, mutfak ve eşyaları ihracatı gerçekleştiriyoruz." dedi.

"Dış ticaret fazlası veren ender sektörlerdeniz"

Erdoğan, züccaciye sektörünün dış ticaret fazlası veren ender alanlardan olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl züccaciye sektörü olarak 3 milyar 970 milyon dolarlık ihracat yaptık. İthalat rakamımız ise 1 milyar 731 milyon dolar. 2,2 milyar dolar dış ticaret fazlası ile ülkemiz ekonomisine katkı sağladık. Dış ticaret fazlası veren ender sektörlerden biriyiz. Sektörümüz, 10 yıl önce 700 milyon dolar dış ticaret fazlası verirken, 2015 yılında 2,2 milyar dolar yani 2005 yılının 3 katı ihracat fazlası verdi. 

Son 10 yılda kilogram olarak ihracatımız 2 kat artmışken, dolar cinsinden değer olarak 3 kat arttı. İthalatta da durum aynı. Yani bu demektir ki; daha pahalı, kaliteli, katma değeri yüksek ürünler alır ve satar hale gelmişiz. Yurt dışına yapılan ihracatın da yüzde 88’i dernek üyelerimiz üzerinden gerçekleştiriliyor. Sürekli eğitim ve seminer çalışmalarımız var. Bu sayede ihracatımızı bir basamak daha yukarı çıkarmayı hedefliyoruz."

Erdoğan, sektör olarak dünya ihracat sıralamasında 6'ncı sırada olmalarına rağmen ithalatta yaklaşık 1,7 milyar dolarla 20'nci sırada yer aldıkarı bilgisini verdi.

"2016'da yüzde 15 büyüyeceğiz"

Türkiye'nin en çok züccaciye ürünü ihraç ettiği ilk 10 ülkenin sırasıyla Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, Mısır, Irak, ABD, İspanya, İsrail ve Suudi Arabistan olduğunu aktaran Erdoğan, diğer Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine de mal sattıklarını söyledi. 

Erdoğan, pazar arayışlarına devam ettiklerini, ihracatı artırmak için dünya genelinde tanıtım etkinliklerine katıldıklarını bildirdi.

Türkiye'nin dünya züccaciye pazarındaki payının 3 milyar 970 milyon dolarla yüzde 2,53 olduğunu dile getiren Erdoğan, "Ancak şu anda en çok ihracat yapan 6'ncı ülkeyiz. Bu piyasada en büyük pay yüzde 50,99 ile Çin'in. Sonra sırasıyla Almanya, İtalya, Meksika ve ABD geliyor. Bunların payı bize yakın. Mesela ikinci sıradaki Almanya'nın ihracattaki payı yüzde 6,23. Bizim iki katımızdan biraz daha fazla. 2017 yılı sonuna kadar hedefimiz yıllık 5 milyar 191 milyon dolar ihracat yaparak dördüncü sırada bulunan Meksika'yı geçmek." diye konuştu.

Erdoğan, dünya ihracat pazarının sadece yüzde 3,35'ini elinde bulunduran Meksika'yı geçmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, 2016 yılında yüzde 15 civarında bir büyüme hedeflediklerinin altını çizdi.

Başkan Erdoğan, "Sektörümüz geçen yılki bazı olumsuzluklardan etkilenmesine rağmen bu yıl tekrar toparlanmaya başlamıştır. 2016'daki yüzde 15'lik büyümenin yanı sıra 6,7 milyar dolar olan üretim hacmimizi 5 yıl içinde 10 milyar dolara yükseltmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yurt dışına açılan çok sayıda firmamız var"

Erdoğan, perakendenin organizeye dönmesiyle pazar yapısının değişmesinin sektörü harekete geçirdiğini ifade ederek, dünyada da artık her şeyin değiştiğini, şirketlerin fuarlara katıldığını, oralardaki yenilikleri, gelişmeleri yakından takip edip burada uyguladıklarını söyledi.

İthal edilen ürünlerin Türk üreticiler tarafından kaliteli bir şekilde üretilmesinin çeşitliliğini artırdığını dile getiren Erdoğan, "Firmalarımız kendi yaptıkları ürünleri hem yurt içinde ve hem de yurt dışında mağazalar açarak satma olanağı buldu. Eskiden porselen fabrikalarının birçoğu Almanya'daydı artık o fabrikaların tamamı Çin'e, Polonya'ya satıldı ya da bizim üreticilerimiz aldı. Şu anda yurt dışına açılmış çok sayıda firmamız var. 'Dünya markası nasıl olunur?' bunların ciddi olarak konuşulması lazım. Bunlar konuşuldukça Türkiye de çok iyi yerlere gelecek." dedi.

Erdoğan, kalifiye eleman yetiştirilmesi adına ZÜCDER'in hayata geçirdiği bir proje olan "Yeni Nesil Satış Teknikleri Eğitimleri"ne değindi.

Sektördeki sorunlardan bahseden Erdoğan, bunların bazılarının "Ar-Ge yatırımlarının kısıtlılığı", "markalaşma, tasarım, tescil ve inovasyonun yetersizliği", "ham madde girdilerinin yüksek maliyeti", "yüksek oranlı KDV" olduğunu anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir