Türkiye İnovasyon Haritası ihracatçıların rehberi olacak
Küresel ekonomide rekabet sadece fiyat odaklı değil, inovasyon odaklı yaklaşımlarla ilerliyor.
Bu süreçte inovatif davranan ve insan kaynağına daha çok yatırım yapanlar bir adım öne çıkıyor. Küresel ölçekte yenilikçi fikir ve projeleri hayata geçirecek girişimcilerin desteklenmesi ve bu alanda faaliyet yürüten şirketlerin kapasitelerinin geliştirilmesi önem taşıyor. Türkiye’de inovasyon ekosistemini geliştirmek adına da çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Öneriler yer alacak
Bu kapsamda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan “Türkiye İnovasyon Haritası”, ülkedeki yeni fikirlerin veya buluşların ticaret, endüstri ve hizmet gibi ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanmasını hedefliyor.
Cumhuriyet’in 100’üncü, TİM’in kuruluşunun 30’uncu, Türkiye İnovasyon Haftası’nın ise 10’uncu yılına özel hayata geçirilen projeyle ülkedeki ihracatçı şirketlerin inovasyon kapasitesinin de tanımlayıcı istatistiklerle analiz edilmesi, iyileştirme alanlarının belirlenmesi ve buna yönelik öneriler sunulması hedefleniyor. Harita, girişimcilerin ve ihracatçıların rehberi niteliğinde olacak.
Projeyle “özgün bir model” olarak tanımlanan CISNAT-Corporate Innovation System and Network Analysis Tool (Kurumsal İnovasyon Sistemi ve Ağ Analiz Aracı) kullanılarak ihracatçı firmaların mevcut inovasyon kapasitesinin ve performansının tespit edilmesi amaçlanıyor.
Çalışmanın, Türkiye’de inovasyonun yaygınlaşmasına, bu alanda etkin politikaların geliştirilmesine ve inovasyonun geleceğine yol gösterici bir katkı sağlaması öngörülüyor. Basılı rapor ve dijital haritanın ana çıktı olarak çalışma tamamlandıktan sonra hazır hale getirilmesi, sonuçların ise 23-25 Kasım’da etkinlikleri yapılacak Türkiye İnovasyon Haftası’nda açıklanması planlanıyor.