'Asgari ücretteki artışı KOBİ'lere yüklemeyin'

KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Başkanı Keçeci, asgari ücretteki artışın KOBİ'lere yüklenmemesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin artırılmasının getireceği ek yükün KOBİ sınıfındaki işletmeleri olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yüzde 30'luk ek yükün tamamıyla KOBİ'lere yüklenmesi adil olmayacaktır. Hükümetin uygun bulacağı oranda, daha az vergilendirilmiş bir artışın yansıması sağlanmalıdır" dedi. 

KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla TOBB, Halk Bankası, KOSGEB, TESK ve ülke genelinden sanayi ve ticaret odalarının ortaklığıyla kurulan şirketin başkanlığını yürüten ve aynı zamanda Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları değerlendirdi. 

KOBİ'lerin bütçe yapısını iyi bilen bir kurumun başında olması nedeniyle, asgari ücret gibi artışların firmaları nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını dile getiren Keçeci, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının işverene yüzde 30 ek maliyet getireceğini kaydetti. 

'Maliyet bin 939 lira olur'

İşverenin, çalıştırdığı işçi başına 560 liralık artışla bin 939 liralık bir maliyeti yükleneceğini anlatan Keçeci, "KOBİ'lerin dar maliyetlerle iş yaptıkları bir ortamda bu maliyeti yüklenebilecekleriyle ilgili tereddütlerimiz var" dedi. 

KOBİ sınıfındaki işletmelerin genelde düşük kar marjıyla, katma değeri yüksek olmayan sektörlerde faaliyet gösterdiğini, özellikle 10'un altında çalışanla çarkı döndürmeye çalışan firmaları zor günlerin beklediğini ileri süren Keçeci, bu maliyetin satış fiyatlarına yansıtılmasının da mümkün gözükmediğini savundu. 

Maliyetlerin özellikle emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren tekstil ve konfeksiyon sektöründeki firmaları olumsuz etkileyeceğini, Denizli gibi kentlerde bunun etkilerinin hissedileceğini öne süren Keçeci, şöyle konuştu: 

'KOBİ'ler dara düşecektir'

"Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yüzde 30'luk ek yükün tamamıyla KOBİ'lere yüklenmesi adil olmayacaktır. Hükümetin uygun bulacağı oranda, daha az vergilendirilmiş bir artışın işverene yansıması sağlanmalıdır. KOBİ'ler başka türlü bunun altından kalkamayacaklardır. KOBİ'lerin bu farkı kesinlikle maliyetlerinin üstüne yükleyemeyeceklerine inanıyorum. Uluslararası rekabet nedeniyle satış fiyatlarında farklılık yaratabileceklerini düşünmüyorum. Zaten genelde katma değeri yüksek ürünlerin üretilmediği bir ortamdayız. Dolayısıyla KOBİ'lerimiz dara düşecektir. Örneğin tekstil sektöründe emek yoğun üretim yapılması, genelde yüklü miktarda piyasa ürünü üretebilmesi ve kar marjının düşük olması nedeniyle etkilenme söz konusu olacak. Tekstil sektörü gibi sektörlerdeki firmalar bu yükü fiyatlarına yansıtamaz, bulacakları yol ya işçi çıkarmak olacaktır ya işlerini küçültmek. İmkan bulurlarsa Bulgaristan, Romanya, Moldava gibi ülkelere işlerini taşımak isteyenler olabilir." 

Hükümetin yapacağı düzenlemelerle asgari ücretteki artışın işverene daha az yansımasını sağlaması gerektiğini kaydeden Keçeci, aksi taktirde sorunun işçi-işveren ilişkilerindeki dostluğu, birlikteliği sarsacak boyutlara gelebileceğini iddia etti.