'Büyümenin yatırımlar ayağı güçlendirilmeli'

TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Naslı, 2015 büyüme verisini değerlendirerek, büyümenin yatırım ayağının zayıf kaldığını ve güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, gayri safi yurt içi hasılada (GSYH) 2015 yılında gerçekleşen sabit fiyatlarla yüzde 4’lük büyümenin, beklentilerin üzerinde iyi bir performans ve sevindirici bir gelişme olduğunu belirtirken, bu performansın daha çok iç tüketimle sağlandığı, büyümenin yatırımlar ayağının ise zayıf kaldığına işaret etti.

2015 yılı GSYH gerçekleşmelerini değerlendiren Naslı, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre GSYH, 2015 yılının son çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 5,7, tümünde ise yüzde 4 artmıştır. Beklenti, artışın yüzde 3,8 olacağı yönündeydi. Büyüme beklentilerin de üzerinde gerçekleşmiştir. Ancak büyümenin dinamikleri de önemli" dedi. Yıllık yüzde 4’lük büyümenin yüzde 3’lük bölümünün yurt içi tüketimden kaynaklandığını, devlet harcamalarının payının da yüzde 0,7 olduğunu belirten Naslı, kamu ve özel sektör yatırımlarının payının yüzde 0,9’da kaldığına, dış ticaretin etkisinin ise negatif olduğuna işaret etti. Naslı, büyümenin ana dinamosu olan iç tüketimdeki artışta Türkiye’de sayıları 3 milyona yaklaşan Suriyelilerin yaptığı harcamaların da önemli bir payı bulunduğuna dikkat çekti.

'Terör iç talebi olumsuz etkiledi'

İç tüketimin, üretimi ve büyümeyi tetikleyen önemli bir unsur olduğunu, ancak yatırımlar cephesindeki zayıflığın, büyümenin kalitesine olumsuz yansıdığını vurgulayan Naslı, verileri şöyle değerlendirdi:

"Geçen yıl yüzde 4 büyüdük. Böylece Orta Vadeli Programda öngörülen hedefi tutturduk. Üstelik yüzde 3,8 dolayındaki beklentilerin de üzerinde bir büyüme yakaladık. Bu konjonktüre göre iyi bir performans, sevindirici bir gelişmedir. Ancak büyümenin dinamikleri de önemli. Verilere baktığımızda yüzde 4’lük büyümenin yüzde 3’lük kısmının yurt içi tüketimden geldiğini görüyoruz. Büyümenin tüketim odaklı olmasının riskleri var. 1 Kasım seçim sonuçları ile ortaya çıkan istikrar ve güven algısı tüketimi canlandırmış, bunun pozitif katkısı ihracatta da kendisini göstermiş bunların etkisiyle son çeyrek büyüme oranı yüzde 5,7’ye ulaşmıştır. Ancak son dönemde tırmandırılan terör, iç talebi olumsuz etkilemiş, ticari ve sosyal hayatı baskı altına almıştır. Büyümemizin ana kaynağı olan iç tüketimi baskılayan bu gelişme, doğrudan büyümeyi de tehdit ediyor. Tüketimi canlandırmak için istikrar ve güven algısının güçlendirilmesi lazım. 

'Yatırım ayağı iyi değil'

Öbür yandan 2015 verileri gösteriyor ki büyümenin yatırım ayağı pek de iyi değil. Yatırımların büyümeye katkısı düşük kalmıştır. Tabii bunda yılın neredeyse tümünün seçimler ve hükümet arayışları ile geçirilmesi ve yatırımcının önünü görememesinin büyük payı var. Büyümenin yatırımlar ayağını güçlendirmemiz için de yine istikrar ve güven atmosferi, herkesin önünü görebileceği bir ortam sağlanması gerekiyor. Korku ve tedirginlik yaratarak ekonomimize darbe vurmak isteyen terörün tuzağına düşmeyip, üretimi, tüketimi ve yatırımları canlandırıcı önlemleri de hayata geçirirsek 2016 yılında öngörülen yüzde 4,5’lük büyüme hedefine rahatça ulaşabileceğimize, hatta bunun da üzerinde bir performans yakalayabileceğimize inanıyorum."