'Eleman sorununa sığınmacı formülü'

Birçok sektörde istihdama yönelik eleman sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şehitoğlu, “İstihdam edecek nitelikli eleman bulamıyoruz. Suriyeli kardeşlerimize çalışma hakkı verilirse bu eksiklik giderilmiş olacak” diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Afyonkarahisar Sanayici ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Türkiye’deki Suriyelilere çalışma izni verilmesine yönelik çalışmalara ilişkin, “Afyonkarahisar’da başta mermer olmak üzere gıda, yumurta ve tarım sektörlerinde istihdama yönelik eleman sıkıntımız var. Yüksek maaş vermemize rağmen istihdam edecek nitelikli eleman bulamıyoruz. Suriyeli kardeşlerimize çalışma hakkı verilirse bu eksiklik giderilmiş olacak” dedi. Şehitoğlu, yaptığı açıklamada, AFSİAD olarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Suriyelilerin Türkiye ekonomisine daha fazla katkısının olmasını istediklerini belirten Şehitoğlu, “Bununla ilgili hükümetimizin yürüttüğü çok önemli bir proje var. Sanayiciler olarak yakından takip ediyoruz” diye konuştu. Şehitoğlu, 6331 sayılı Kanun’un iş sağlığı ve güvenliği maddesinde değişilik yapılmasının öngörüldüğünü anımsatarak, “Suriyelilere geçici çalışma müsaadesi verilmesi düşünülüyor. Tabii henüz net değil. Sanayi işletmesinde ya da hizmet sektöründe bir işverenin istihdam ettiği Suriyeli sayısı yüzde 10’nu aşamayacak. Başlangıçta sağlık ve eğitim sektöründe olduğunu duydum. Demek ki nitelikli iş gücüne önem verilecek. Afyonkarahisar’da başta mermer olmak üzere gıda, yumurta ve tarım sektörlerinde istihdama yönelik eleman sıkıntımız var. Yüksek maaş vermemize rağmen istihdam edecek nitelikli eleman bulamıyoruz. Suriyeli kardeşlerimize çalışma hakkı verilirse bu eksiklik giderilmiş olacak. Suriyeli kardeşlerimizi burada ağırlamaktan gurur duyarız. Bu insanların barınmaya, gündelik yaşamlarını sürdürmeye ihtiyaçları var. Türkçeyi öğrenmeleri gerekiyor. Eğitim verilmesi lazım. İş güvenliği, emniyet tedbirleri, sağlıkla ilgili ciddi eğitimlerden geçirilmeleri lazım” diye konuştu. 

Belirsizlik ortadan kalkacak 

Bu konuda çıkacak mevzuatı yakından takip ettiklerini dile getiren Şehitoğlu, şöyle devam etti: “Üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Tabii ki çok iyi olacak. En azından ortada belirsizlik var. Bu belirsizlik kalkacak. Geçici ikamet belgesi mi verilir, geçici ya da kalıcı vatandaşlık hakkı mı verilir bilemiyoruz. Bunlar kanun yapıcıların görevi. Bizler şu anda Suriyeli kardeşlerimizi işe alamıyoruz çünkü iş güvenliği mevzuatı buna uygun değil, iş kanunu uygun değil. Allah muhafaza bir iş kazası olursa muhatabımız yok. Suriye’de savaş ortamı var. Bu insanlar bir şekilde hayatlarını devam ettirecekler. Hükümetimiz bana göre, fiili durumu kanunlarla örtüşecek hale getirmeye çalışıyor. Sosyal devlet anlayışı da bunu gerektirir. ‘Ne oldum değil ne olacağım’ demek lazım. Bu insanları hakkaniyet çerçevesinde istihdam etmekte fayda görüyoruz.”

İstihdam açığı var

İscehisar ilçesinde mermercilikle uğraşan Yavuz Bayram “Çırak ve yardımcı elaman bulmakta zorluk çekiyoruz. Zor olduğu için insanlar bizim mesleğimizi yapmak istemiyor. Suriyelilere çalışma izninin verilmesinin sektöre destek olacağını düşünüyorum. Vasıflı eleman olmasalar da endüstriyel gelişimini tamamlamış fabrikalarda iş gücünü hafi fl eteceklerini umuyoruz” ifadelerini kullandı. Aile olarak 50 yıldır mermercilikle uğraştıklarını ifade eden Safa Türk ise Suriyelilerin iş gücüne katılmasını olumlu bulduklarını vurguladı. 

Suriyelilere çalışma izni verilmesinin sektörde yaşanan eleman sıkıntısını çözebileceğine işaret eden Türk, “Özellikle işlerin yoğun olduğu yaz aylarında işçi bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Hükümetimizin Suriyelilerin çalışmasını kolaylaştıracak tasarısını olumlu buluyoruz. Mermerciliğin yoğun olarak yapıldığı ilçemizde istihdam açığı var. Bu istihdam açığını Suriyelilerin bu sektörde çalışmaya başlamasıyla kapatabileceğimizi düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.