'İş sağlığı düzenlemeleri tepki yasası olarak çıkmamalı’
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Yağız Eyüboğlu, iş kazalarını önlemek için ceza yerine ödül sistemi getirilmesi gerektiğini söyledi
HÜSEYİN GÖKÇE
ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu( TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğine yönelik düzenlemelerin tepki yasası olarak çıkarıldığını ancak kazaları önlemek için ceza yerine ödül sistemi getirilmesi gerektiğini söyledi. Mevcut büyüme oranlarıyla istenen istihdamın yaratılamayacağını belirten Eyüboğlu, büyümenin yüzde 6-7’nin altına düşmemesi gerektiğini bildirdi.
Son dönemlerde artan iş kazaları üzerine değerlendirmelerde bulunan TİSK Başkanı Eyüboğlu, bugüne kadar İş Sağlığı ve Güvenliği yasalarının hep tepki yasası olarak çıkarıldığını bildirdi. Son yapılan düzenlemelerin de asansör ve maden kazalarının ardından hayata geçirildiğinin altını çizen Yağız Eyüboğlu, “Ancak bu konu cezalarla çökülemez. Bizde eğitim ve güvenlik kültürü yok, her şeyden önce bunun yerleştirilmesi gerekiyor” dedi. İş kazalarının önlenebilmesi için ceza yerine ödül sistemi getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Eyüboğlu, “Yani her türlü önlemi zamanında alan işverenlere yönelik bir teşvik uygulanmalı. Her işi doğru yapan işverenler var. Kazalarda hep işveren zan altında kalıyor” ifadelerini kullandı. Yeni düzenlemelerde, getirilen teşviklerden yararlanan bir işletmede kaza olursa, teşviklerin tamamının geri alındığını kaydeden Eyüboğlu, cezaların da çalıştırılan işçi sayısına göre belirlendiğini anlattı.
Kadın istihdamının artırılmasına yönelik getirilmeye çalışılan sistemin iyi niyetle hazırlandığını belirten Yağız Eyüboğlu, “Ancak mali yükü artırırsa bazı işletmelerde ters etki yaratır. Teknik olarak işsizliği arttırma mkanı var. Mevcut halinde endişe ettiğimiz konular var. Bekleyip görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“3 çocuk sahibi kadın 18 yıl part time çalışabilir”
Yağız Eyüpoğlu, aile paketinin mevcut halinde 6 yılda bir çocuk sahibi olan kadının 18 yıl part time çalışmasının mümkün olduğu örneğini verdi. Seçim ekonomisi uygulanmaması gerektiğini ifade eden Eyüpoğlu, son iki seçimde böyle bir uygulama ile karşılaşmadığını, haziran seçiminde de kullanılmazsa pozitif bir gelişme olacağını bildirdi.
Türkiye’nin 2014'te yüzde 3 civarında büyümesinin beklendiğine vuru yapan Eyüboğlu, “Bu büyüme ortalamasıyla arzu edilen istihdam yaratılamaz. Büyümenin kesinlikle yüzde 6-7’nin altında olmaması gerekiyor. Aksi takdirde orta gelir tuzağından kurtulamayız” dedi.
Eyüboğlu, üretimin sanayi odaklı, ihracat potansiyeli yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini, teşviklerin de bu yöne kanalize edilmesi halinde işsizliğin azalacağını bildirdi.
"Girişimci Suriyelilere de yardımcı olunabilir"
Türkiye’de sayıları çok artan Suriyelilerin durumuna ilikin bir çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Yağız Eyüpoğlu, bunların kalifiye durumuna göre sınıfl andırılarak işe yerleştirilebileceğini ifade etti. Bunun için öncelikle yerel işsizlerin işe yerleştirilmesi şartıyla dolmayan pozisyonlar için Suriyelilerin değerlendirileceğini söyleyen Yağız Eyüpoğlu, girişimci olanlara yatırımlarda kolaylık sağlanabileceğini anlattı.