'İSO 500’ün finansal yapısı kötüleşti'

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarına ilişkin, “Göstergeler, 2013 yılında 500 Büyük Kuruluşun finans yapısının bir önceki yıla göre kötüleştiğini ortaya koyuyor” değerlendirmesinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Haziran ayı toplantısını “Ortadoğu Odaklı Dış Politika Gelişmeleri ve Bunların Ekonomimize Olası Etkileri” ana gündemi ile bugün gerçekleştirdi. 

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Mensur Akgün'ün konuk konuşmacı olarak katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, gündeme ilişkin görüşlerini paylaştı. Geçmişte kan ve gözyaşına neden olan jeopolitiğin yeniden itibar gördüğü bir dönemden geçildiğini ifade eden Bahçıvan, yeni süreçte emperyal güç arayışı, sınır içinde sınır yaratma mücadelesi ve enerji kaynaklarının kontrolüne dayalı bir kargaşa dönemine tanıklık edildiğini vurguladı. 

"Ortadoğu'da yaratıcı çözümler üreteceğiz"

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu’nun da yeni bir kaotik siyasi süreçten geçtiğine işaret eden Bahçıvan, şöyle dedi: 
“Ortadoğu genelinde kiminin ırk, kiminin din, kiminin de mezhep diye çıldırdığı günümüzde; aidiyet üzerinden siyaset yapmayan, insanı esas alan yeni bir anlayışa ihtiyaç duyuluyor. Sorun bu zamana kadar uygulanan politikaların başarılı olup olmadığı değil. Sorun bundan sonra komşularımızda akan kanın ne şekilde duracağı, istikrarın nasıl sağlanacağı ve bölgenin geleceğinde ne kadar etkili olacağımızdır. Bu önemli sorunlar karşısında, Ortadoğu'daki gelişmelerden en fazla etkilenen ülke olarak yaratıcı çözümler üretmeliyiz.” 

Türkiye ileri teknolojide geride

Dün açıkladıkları İSO Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2013 Yılı Araştırması sonuçlarına ilişkin değerlendirmede de bulunan Bahçıvan, üretimden satışlara göre zirvede Tüpraş'ın yer aldığı listede, özel kuruluş sayısının 487, kamu kuruluşu sayısının 13 olarak önceki yıla göre değişmediğini hatırlattı. Geçen yıl 63,7 milyar dolar ihracatla Türkiye'nin toplam ihracatı içinden yüzde 42 gibi yüksek bir pay alan İSO 500'ün, net satışlarının yüzde 7.4 artarken dönem karlarının ise yüzde 8.5 azaldığına dikkat çeken Bahçıvan, şunları söyledi: 
“Göstergeler, 2013 yılında 500 Büyük Kuruluşun finans yapısının bir önceki yıla göre kötüleştiğini ortaya koyuyor. Borç/öz kaynak oranının 500 büyük kuruluşta yüzde 130'lara, özel kuruluşlarda yüzde 150'lere yükselerek son 10 yılın zirvesine çıkması dikkat çekici bir gelişmedir. Firmalar, faiz ve döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle karlarının önemli bir bölümünü finansman giderlerine ayırmak zorunda kalmıştır. 500 büyük kuruluşun Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı binde 4.7 gibi düşük düzeyde iken, yüksek teknolojilerin yaratılan katma değer içindeki payı yüzde 2.6'dır. Veriler, Türkiye'nin olmazsa olmazı ileri teknolojide ne kadar geride olduğumuzu ortaya koymaktadır.”