'Özel sektöre geçti, kazalar patladı!'

11 bin 895 kişiye bir müfettiş düşüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclisi, bu ayki olağan toplantısında gündemini Soma’da ülkeyi yasa boğan maden faciasına ayırdı. Sanayiciler iş güvenliği konusunda önlemler alınmasını isterken, EBSO Maden ve Taş Ocakçılığı Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet Telek, Türkiye’de 45 bin tehlikeli işyeri olduğunu ve buralarda toplam 12.5 milyon kişinin çalıştığına dikkat çekti. Telek, 2013’teki 5 bin iş kazasının yüzde 90’ının maden kazası olduğunu, maden sahaları özelleştirildikten sonra kazalarda patlama olduğunu söyledi. Telek, Soma’daki facianın en büyük sorumlusunun Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) olduğunu ileri sürdü. 

Aynı zamanda Ege Bölgesi Madenciler Derneği Başkanı olan Ahmet Telek, Manisa ve Balıkesir bölgesindeki 600 milyon tonluk rezervin 205 milyon tonunun Soma’da bulunduğunu ve bölgede 12 bini yeraltında olmak üzere 15 bin maden işçisinin bulunduğunu belirtti. Kazadan önce Soma’da işçileri kömür çıkarmak için yarıştırdıklarını ileri süren Telek, “Ne zaman ki bu sahaların yüzde 90’ı özel sektöre geçti, kazalarda adeta patlamalar meydana geldi. Çünkü taşeronlaşma devlet politikası haline gelerek önü açıldı. Kazadan önce adeta insanları Soma’da kömür çıkarmak için yarıştırdılar. TKİ, bu ocağın ruhsat sahibi, Soma AŞ ise taşeron ve hırdavatçı. 1.5 milyon ton kömür alma garantisi TKİ tarafından verilerek ihale imzalandı. Soma AŞ bununla yetinmedi, yıllık üretimi 2.5 milyon tona çıkardı. Yani ‘kaza geliyorum’ dedi. Bu ocakta yaşanan kazanın en büyük sorumlusu TKİ” dedi. 

Vardiya değişimini maden içinde yapmanın dünyada örneği yok 

Soma’da işçilerin vardiya değişimini maden içinde yapmasının dünyada benzeri olmayan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Telek, “Görülüyor ki hiç kontrol edilmemiş veya görülmemiş. Soma AŞ kazandıklarını başka sektörlere taşımış. Bir madenci olarak işçilerin soyunma- giyinme ve yaşam koşullarından utanç duyuyorum” diye konuştu. 

Telek, iş güvenliği yasasının da hiçbir altyapı hazırlığı olmadan yürürlüğe girdiğini belirterek facianın yaşandığı madenin de Türkiye’deki “çok tehlikeli” sınıfındaki 5 bin madenden biri olduğunu söyledi. Telek, “Bu işletmelerde yaklaşık 12.3 milyon kişi çalışıyor. Çalışma Bakanlığı’nın toplam 596 adet sosyal güvenlik kurumu müfettişi, bin 34 adet de iş müfettişi var. Yani 11 bin 895 kişiye bir tane müfettiş düşüyor” dedi. 

Yorgancılar: Kaza ve ihmal arasında fark var 

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da yapılan açıklamalardan Soma’da ihmalden kaynaklanan bir kazanın yaşandığının görüldüğünü, 12 yıl önce Zonguldak’ta gerçekleşen kazadan bir ders çıkarılmadığını söyledi. Yorgancılar, “Soma faciasından artık bir ders çıkarmalı, her kim ya da kimlerin ihmali varsa hukuken sonuna kadar cezasını çekmesi sağlanmalı” diye konuştu. 

Devletin bu tür tehlikeli işletmelerin denetimlerinde gereken hassasiyeti göstermesini isteyen Yorgancılar, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sorumluluğu paylaşma noktasındaki anlaşmazlığının da ilginç bir nokta olduğunu söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir