'Sertifikalı tohuma destek artmalı'
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Üretimde verim ve kalitenin artırılması için sertifikalı tohum kullanımına verilen destekler artırılmalı" açıklamasını yaptı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sertifikalı tohum üretiminde verim ve kalitenin yükselmesi için sertifikalı tohum kullanımına verilen desteklerin artırılması gerektiğini belirtti.
Bayraktar yaptığı açıklamada, sertifikalı tohum kullanımının tarımsal üretimi artırdığını, bu nedenle gelişmiş ülkelerde tohum üzerine yapılan araştırmaların, yatırımların önemli boyutlara ulaştığını bildirdi.
Türkiye'nin de bu alanda kamuda 80-90, özel sektörde 30-40 yıllık bir deneyimi olduğunu belirten Bayraktar, "Pek çok türde tohumdaki üretim artışı sektörün kat ettiği mesafenin bilinmesi açısından oldukça değerlidir, ancak deneyimi olan bu ülkelerin birçoğu artık neredeyse sipariş edilmiş bir tasarım üzerine çeşit geliştirebilecek kadar iddialı bir konuma gelmişlerdir. Ülkemizin de bir an önce bu teknolojiyi çıkarlarımıza uygun şekilde alması, geliştirmesi ve kullanması büyük önem arz etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, Türkiye'de sertifikalı tohum üretiminin hızla arttığını, 2008-2015 döneminde 3,1 katına çıkarak 290 bin tondan 896 bin tona yükseldiğini bildirdi.
Rusya, Ukrayna, İtalya ve Azerbaycan başta olmak üzere 71 ülkeye sertifikalı tohum ihracatı yapan Türkiye'nin, 2014'te 150 milyon dolar, 2015'te 102 milyon dolar tutarında dış satım gerçekleştirdiğine işaret eden Bayraktar, bu yılın ocak-mayıs döneminde de 21 bin ton ihracat yapıldığını ve karşılığında 79 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini belirtti.
Bayraktar, tohum ithalatının ise yine ocak-mayıs döneminde 37 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini ve ithalata 114 milyon dolar ödendiğini bildirdi.
'Yerli teknoloji yayınlaşmalı'
TZOB Başkanı Bayraktar, tohum ihracatının ithalatı karşılama oranının 2015'te yüzde 51,9 düzeyindeyken, bu yılın ocak-mayıs döneminde yüzde 68,7'ye çıktığına dikkati çekti. Bayraktar şunları kaydetti:
"Türkiye'de üretilen sertifikalı tohum fiyatlarının yüksek olması, çiftçinin sertifikalı tohumluk kullanımının düşük kalmasına neden oluyor. Üretimde verim ve kalitenin artırılması için sertifikalı tohum kullanımına verilen destekler artırılmalı. Tohumculuğun gelişmesi için firmaların, Ar-Ge çalışmaları için araştırma enstitüleri ve üniversitelerle iş birliği içinde olmaları gerekiyor.
Özel sektörün üretim maliyetleri, özellikle de işçilik maliyetleri yüksek. Bu maliyetleri düşük olan ülkelerle özel sektörün rekabetinin sağlanması için destek şart. Tohumluk üretiminde belirlenecek stratejilerle sektörde görülen, teknolojik olarak dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması sağlanmalı. Tohumculuğun gelişmesi ve ülkemizin uluslararası piyasalarda söz sahibi olabilmesi için Avrupa Birliği standartlarındaki yapılandırma süreci devam etmeli."