'Üretici birlikleri güçlendirilmeli'

TZOB Başkanı Bayraktar, ürünlerin üreticiyle tüketici arasında çok fazla zamlandığını belirterek, üretici birliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kooperatifler ve üretici birlikleri güçlendirilemezse, üretici ile tüketici arasında 5 kata varan fiyat farkının düşürülemeyeceğini savundu. 

Bayraktar, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kooperatifçiliğin toplumda eşitsizliği yok etmek, yoksulluğu azaltmak, ırk, cinsiyet ve diğer bazı ayrımcılıklara son vermek için önemli bir sosyo ekonomik model olduğunu ifade etti.  

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, küresel düzeyde 1 milyar ortağı olan 2,6 milyon kooperatif bulunduğu ve bu kooperatiflerin 223,6 milyonunun kendi hesabına çalışan kooperatif ortağı olmak üzere tam ve geçici statüde 250 milyon kişiye istihdam sağladığı bilgisini veren Bayraktar, Türkiye'de ise 12 bin 449'u tarımda olmak üzere 26 ayrı türde 84 bin kooperatifin, tarımda 146 bölge birliğinin ve 8 merkez birliğinin faaliyet gösterdiğini kaydetti. 

Avrupa'da kooperatiflerin pazar paylarının oldukça yüksek olduğuna işaret eden Bayraktar, Türkiye'de ise kooperatifçiliğe zaman zaman önem ve öncelik verilmekle birlikte süreklilik kazandırılamadığı için istenilen düzeyde gelişme sağlanamadığını ifade etti.  

'Üretici de kazansın tüketici de'

Türkiye'de daha güçlü kooperatiflere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Ortaklarının ve toplumun gereksinimlerini karşılamak için daha güçlü ve yaratıcı kooperatiflerin olması şarttır. Küçük işletmelerin çok yoğun olduğu tarımsal yapımızda ekonomik örgütlenme yetersiz kalmıştır. Başta kooperatifler olmak üzere tarımsal örgütler arasında yeterli koordinasyon sağlanamamıştır. Ülkemizde kooperatif sayısı fazla olmakla birlikte ortak sayıları azdır. Bu nedenle kooperatifçiliğin esas amacı olan, ölçek ekonomisi, işbirliği ve sinerji etkisi bakımından ülkemiz, dünya uygulamalarının oldukça gerisindedir. Tarımda ekonomik örgütlenme hayati önemde. Kooperatifleri ve üretici birliklerini güçlendiremezsek, üretici ile tüketici arasında 5 kata varan fiyat farkını düşüremeyiz. Üretici de kazansın, tüketici de uygun fiyatla ürün tüketsin istiyorsak tarımda örgütlenmeyi sağlamalıyız."