3 bin 'oy şirketi' iki yıl kararıyla kapandı

ATO Başkanı Baran, oy kullanmak için iki yıldır aktif olma şartının getirilmesinin ardından kurulan 3 bin şirketin kapandığını kaydediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECA’nın bayiliğini de yapan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran geçtiğimiz hafta düzenlenen UNICERA İstanbul Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı’na katılmıştı. İş dünyasındaki seçimlerin nabzını tutmaya çalıştığımız sırada ATO Başkanı’nın İstanbul’a gelmiş olmasını fırsat bilerek fuar esnasında bir röportaj yapma şansını yakaladık.

Gürsel Baran 2016 yılında o dönemki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in karşısında çekişmeli bir seçim dönemi geçirmiş ve başkan olmuştu. O sürecin hemen ardından şirket kuruluş sayılarındaki anormallik dikkatini çekmiş Gürsel Baran’ın.

“Günde 30- 40 şirket kurulurken 2017’nin başında 300-400'e çıktı” diyen Baran bunları araştırdıklarında aynı adreste 10 şirketin olduğunu gördüklerini belirtiyor. Bu şirketlerin gelecek ay yapılacak oda seçimleri için kurulduğunu anlatan Baran, oy kullanmak için iki yıldır aktif olma şartının getirilmesinin ardından kurulan 3 bin şirketin kapandığını kaydediyor.

Oda seçimlerinin ertelenmesi için herhangi bir nedenin olmadığını belirten Baran, seçimlerin zamanında yapılacağı ile ilgili açıklamaların olduğunu hatırlattı. Seçildiği dönemden bu yana söz verdiği her şeyi gerçekleştirdiğini ifade eden Baran, Ankara’nın potansiyelini ortaya koyabilmesi için yurtdışına direkt uçuşların önemine dikkat çekti. Göreve geldiğinden bu yana geçen 15 aylık sürede her çaldıkları kapıda bu konuyu gündeme getirdiklerini söyleyen Baran, “Cumhurbaşkanımız da çok ilgilendi. En son bizi külliyeye davet etti. Kendisini ziyaret etmeye gittiğimizde Ankara’nın bütün sorunları görüşme fırsatımız oldu. O gün yurtdışı uçuşlarla ilgili Ankara’da günde 8-10 sefer varken İstanbul’da 500 sefer olduğunu söyledim. Abarttığımı düşündü. Sonra birkaç görüşme gerçekleştirip, durumun daha da vahim olduğunu öğrendik. Düzeltilmesi talimatını verdi. Ekim ayındaki toplantımızda Ankara’dan yurtdışına 4 yeni hattın açıldığını duyurduk. Doluluk oranları yüzde 80’lerde. 5-6 ay içinde Sunexpress ile de 8 yeni hat açılacak.”

"Odalar ne iş yapar algısını yatırımlarla yıkmalıyız"

Aile şirketleri olan Dost Boya’yı 1981’de kardeşiyle birlikte kurduklarını anlatan Baran, Elmor ile yollarının kesişmesinin ardından işlerinin daha çok bu yöne kaydığını söylüyor. Yine de seçime 45 No’lu Boya Satıcıları ve İmalatçıları Komitesi’nden gireceğini bildiren Baran, farklı komitelerden seçimlere girmesini sağlayacak işleri olmasına karşın kendisini yedeklemediğini anlatıyor. ATO’ya 1999’da girdiğini ve o günden bu yana bütün görevleri üstlendiğini kaydeden Baran, şöyle devam ediyor:

“ATO’da seçim döneminde mücadele olur. Ankara’nın sağlık, savunma ve havacılıkta yerli ve milli merkezi olması yönünde projelerimiz var. 6 bin firma var. OSTİM bünyeli birçok firma yerli üretim yapıyor, ihracat yapıyor, ciddi istihdam sağlıyor. Ankara’ya fuar alanı yapmayı hedefliyoruz. Ankara’nın sahibi olmadı eğer sahibi olursa büyük bnaşarılara imza atar. Odalar, sektörlerin, tüccarın önünü açmak için gerekeni yapmalı. Komitelerimize gelen sorunların tamamıyla ilgilendik, birçoğunu sonuca kavuşturduk. Sokağa çıktığımızda ticaret odaları ne yapar algısını yatırımlarla yıkmalıyız.”

"Finans sektörünün ayrılmasını içime sindiremedim"

Bu konularda ilginizi çekebilir