"Avrupalılar, Türklere kaygıyla bakıyor"

TÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası, artan gerginlikler nedeniyle Ar- Ge, altyapı kredileri ve eğitim gibi farklı alanlarda Avrupalı kurumların ortaklık oluşturduğunu belirten Kaleağası, Türk kurumların katılımına ise kaygı ile baktıklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

AB ülkeleri ve Türkiye arasında yaşanan gerginlikler ekonomi dünyasına da yansıyor. Bazı AB’li şirketler Türkiye’deki ziyaretlerini iptal ederken, Türkiye’nin AB fonlarından kullanabileceği 4.3 milyar euroluk para için de sorunlar yaşanabileceği belirtiliyor. Türk Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası ise “Ar- Ge, altyapı kredileri ve eğitim gibi farklı alanlarda Avrupalı kurumlar ortaklık oluşturuyorken Türk kurumların katılımına kaygı ile bakar oldular. Ülkedeki olağanüstü hal ve uluslararası ilişkilerdeki belirsizlik ortamı nedeni artık mili menfaatlerimiz kalıcı zarar verir hale geldi” diyor.

DÜNYA’ya Türkiye ile AB arasındaki gergin ilişkilerle ilgili bilgi veren Kaleağası, sorunun siyasi ortamla ilgili olduğunu kaydederek, Türk şirketlerin AB’li iş ortaklarıyla iş ilişkilerinden kaynaklanan bir sorunun olmadığını ifade etti. Türkiye’de bir çok AB’li firmanın yer aldığını hatırlatan Kaleağası, “Her iki tarafta de ve her sektörde şirketler doğal olarak daha verimli yatırım ortamı, nitelikli iş, istikrarlı gelir akışı, yüksek standartlarda ürün, güvenli tedarik zinciri, teknolojik yenilikçilik ve etkin finansman yapısı gibi temel konulara odaklıdır. Olağanüstü bir güvenlik durumunun, özgürlüklere karşı kısıtlamalarını ve sert siyasetin egemen olduğu bir ekonomide bu temel alanların hiç birinde olumlu ilerleme olmaz” dedi.

Birçok kurum AB fonlarından yararlanıyor

AB ile Türkiye arasında ortak yürütülen projelerde kısmen aksamalar yaşandığını ifade eden Kaleağası, şu anda Türkiye, AB Bakanlığı ve Ulusal Ajans başta olmak üzere bir çok resmi ve sivil kurumun AB projelerinden yararlandığına dikkat çekti. Öte yandan AB’nin Türkiye’de eğitim ve sanatsal yaratıcılık gibi alanlarda desteklediği bazı programlarda son bir yıldır Türkiye’nin kendi isteği ile katılmamasının tuhaf olduğunu dile getiren Kaleağası, “Ayrıca Ar- Ge, altyapı kredileri ve eğitim gibi farklı alanlarda Avrupalı kurumlar ortaklık oluşturuyorken Türk kurumların katılımına kaygı ile bakar oldular.

Ülkedeki olağanüstü hal ve uluslararası ilişkilerdeki belirsizlik ortamı nedeni artık mili menfaatlerimiz kalıcı zarar verir hale geldi. Sadece AB ile ortak projelerde değil, ticaret, yatırımlar, turizm gibi her alanda durumu düzeltmek gerekiyor. Türkiye’ye karşı bugün bir ambargo söz konusu değil. Türkiye çok önemli ve güçlü bir ülkedir. Ne var ki, yakın zaman kadar olduğundan farklı olarak, Türkiye’ye mesafeli durma, yeni girişimlerde geri planda bırakma sorunu söz konusu.”

“Erkler arası denge önceliklerimizden olmalı”

TÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası, toplum olarak demokrasi için verilen mücadelenin gelecek döneme ışık tutması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin özgürlükler, adalet ve refah ülkesi olarak ancak toplumsal uzlaşma ve çoğulculuk içinde darbe kalkışmasının yarattığı sarsıntıyı geride bırakabileceğini anlatan Kaleağası, “Erkler arasında denge ve denetime, güçlü parlamentoya, bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemine dayalı çağdaş demokrasi düzeni önceliklerimizden olmalı” dedi.