Basel sürecinde KOBİ’lerin avukatlığını yapacağız
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin Basel sürecinden şikayetçi olduklarını ve KOBİ'lerin avukatlığını yapacaklarını söyledi.
HÜSEYİN GÖKÇE
Paris Légion d’honneur nişanını almak için Fransa’nın başkenti Paris’e giden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, burada Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu toplantısına da katıldı.Toplantıdaki izlenimlerini ve KOBİ’ler için önümüzdeki dönemde atılacak önemli adımları anlatan Hisarcıklıoğlu,Türkiye’nin G20 ve B20’deki başarılarının ICC toplantısında 4-5 kez alkışlandığını söyledi.
Yönetiminde bulunduğu ICC, Dünya Bankası ve OECD’nin desteğiyle Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın kurulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, merkezi İstanbul olan vakıfla birlikte artık KOBİ’lerin de büyük organizasyonlarda resmi temsilcisi olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “KOBİ’ler bankacılık sisteminden şikayetçi, finansmana erişmekte büyük güçlük çekiyorlar. Basel sürecinde KOBİ’lerin avukatlığını yapacağız” dedi.
Dünya Bankası ve OECD ile de konuyu ele aldıklarını anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, Basel’i yürüten Finansal İstikrar Kurulu ile müzakerelerin sürdüğünü, belirterek halen Basel sürecinden yararlanamayan KOBİ’lerin buna adapte olabilmeleri için takipçilik yapacaklarını aktardı. Bu sorunun aşılmasıyla birlikte KOBİ’lerin finansal göstergeleri, borç ödeme, ihracat, üretim gibi kapasitelerinin daha belirgin şekilde ortaya çıkacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, finansmanın da artık daha ucuz ve kolay temin edileceğini söyledi.
‘Yabancı ortak bulmak kolaylaşacak’
Yeni dönemle birlikte sistemin işleyişindeki değişikliğe ilişkin Türkiye örneğini veren Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ve çevresinde iş yapmak isteyen bir Çin şirketi veya başka ülkenin şirketi, sistemdeki KOBİ’lerde rahatlıkla ortaklık kurabilecek” dedi. KOBİ’lerin doğrudan ihracat yapmasının önünü açacak bir konuda daha çalıştıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, gümrük prosedürünün basitleştirilerek KOBİ’lerin de birkaç saat içinde ihracat yapabileceğini söyledi.