Bebe giyimde pazar kaybı yüzde 50’yi buldu

Bebe giyim ve konfeksiyon sektörü çevre ülkelerdeki savaşlar ve kurlardaki artış nedeniyle ihracatta büyük kayıplar yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, kurlardaki artış ve Türkiye’nin çevresinde yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle özellikle Rusya ve Arap ülkelerine yapılan ihracatta sıkıntılarla karşılaştıklarını söyledi. Sektörde ihracatın yüzde 80’ini oluşturan bu iki pazarda yılın ikinci yarısı itibari ile yüzde 50 oranında kayıp yaşandığına dikkati çeken Atalay, “Ticareti bir şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz ama sipariş adetlerinde ve niteliklerinde azalma var. Kuzey Irak’tan da Libya’dan da, Ukrayna ve Rusya’dan da alıcılar var ama müşteri kalitesinde ve ciroda düşüşler söz konusu” dedi. Özellikle dolar ve eurodaki dalgalanmanın sektörü olumsuz etkilediğine dikkati çeken Atalay, aniden yükselen girdilerin yüksek miktarda dolar ve euro borcu olan esnafa direkt yansıdığını belirtti. Atalay, dış satımda yaşadıkları sıkıntılara da değinerek, “Türk bebe giyimi firmalarımız hemen hemen üç kıtada hakim. Yüzlerce firma bu sektör için gece gündüz çalışıyor. Özellikle kadın işçilerimize evlerinde iş imkanı veriyoruz. Hem evlerinde işlerine bakıyorlar hem de geçimlerini sağlayacak gelir elde ediyorlar. Buna karşın ciddi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Çevre ülkelerimizdeki olumsuz durumlar bizi etkiledi” dedi. Halil Atalay, ‘en iyi müşterimiz’ diye adlandırdıkları Rusya ve Arap ülkelerinde hem ekonomik hem de sosyal sıkıntıların olması nedeniyle giyinme gereksiniminin ikinci plana atıldığını belirterek, “Bir ülkede huzur yoksa giyim ve gezme gibi ihtiyaçlar ikinci plana atılıyor. İnsanlar tedbirli, temkinli davranıyor. Alışverişte de üretimde de kontrol var. Bu da bizim sektörü olumsuz etkiliyor. İnsanlar çocuklarını alıp alışverişlere, gezmelere götüremiyor. Hem maddi bakımdan sıkıntı duyuyorlar hem de huzurlu bir ortamın olmamasından dolayı dışarıda olmayı fazla tercih etmiyorlar. Bu da dolaylı olarak ürünlerimizi satmamızı engelliyor” değerlendirmesinde bulundu. 

halil.jpg

Üretimde rota Arap modasına kaydı 

Ağırlıklı ihracata yönelik üretimler yapan firmalarda, ürün çeşitliliğinde değişikliğe gidildiğini ifade eden Atalay, “Arap ülkelerinde sıkıntı olmasına rağmen ihracatta en iyi müşterilerimiz Araplar. Dolayısıyla üretimde rota Arap modasına kayıyor. Daha çok Arapların tercih ettiği, sevdiği tarzda işlemeli, uzun kollu ürünlerin imalatına yönlenme söz konusu. Talep hangi pazarlardan gelirse, üretimde moda o” diye konuştu.

Sektör Junior Show ile yeni pazarlara açılacak

BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, gerek yurtdışı gerek yurtiçi fuarların sektörler için yeni ihracat kapılarını araladığını belirterek, “Yıl içinde zaman zaman katıldığımız yurtdışı fuarlarda potansiyeli yüksek iş bağlantıları kurduk. Junior Show ile de yeni bağlantılar kazanmayı hedefl iyoruz. Geçenlerde katıldığımız Premiere Vision Fuarı’nda Paris Büyükelçiliği’ne Bursa’daki bebe ve çocuk giyim sektörünü anlattık.Önümüzdeki aylarda Paris’teki müşterilerle bir araya gelmeyi planlıyoruz. Ayrıca Moskova, Amerika ve Almanya’da düzenlenen sektörel fuarlarda da tanıtımımızı yaptık. Bursa’nın bebe ve çocuk konfeksiyon sektöründe çekim merkezi olduğunu vurguladık. Gelecek yıl bunun meyvelerini almaya başlayacağımıza inanıyoruz. 2016 Ocak’ta düzenleyeceğimiz Junior Show’un da yeni pazarlarla sıcak temas kurmamızı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Atalay, diğer yandan, İran ile BM Güvenlik Konseyi arasında varılan anlaşmanın da, uzunca yıllardır İran’la ticaret yapan sektörün satışlarına yeni bir ivme kazandıracağını sözlerine ekledi

Bu konularda ilginizi çekebilir