BUSİAD Başkanı: Para politikaları beklenenden önce sıkılaşabilir

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarında beklenenden erken sıkılaşmaya işaret ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Şubat ayı enflasyon değerlendirmesi yapan Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, küresel büyümenin güçlü ve senkronize seyri sürerken, gelişmiş ülke merkez bankalarından alınan sinyallerin para politikalarının beklenenden önce sıkılaştırılabileceğine işaret ettiğini söyledi.

Türkay, yazılı açıklamasında, “ABD tahvil faizlerinde gözlenen artış eğilimin enflasyon bekleyişlerindeki artışa bağlı olarak gerçekleştiği bilinmekte. Bu haliyle, FED’in Mart 2018’den başlamak üzere yıl boyunca en az 3 kez faiz artıracağının uluslararası piyasalarda fiyatlanmaya başladığı anlaşılmakta. Euro alanında ise yılın sonuna doğru para politikasının normalleşmesi ile ilgili görünümün belirginleşebileceği üzerinde durulmakta. Küresel düzeyde faiz oranlarında artış eğiliminin ise Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para politikaları üzerinde baskı oluşturması söz konusu” dedi.

Türkiye ekonomisinde iktisadi faaliyetin güçlü seyri ve enflasyonda gözlenen düşüş eğilimi karşısında TCMB’nin mevcut para politikası duruşunu korumasının beklendiğini belirten Türkay, TCMB, enflasyonda belirgin bir iyileşme kaydedilmedikçe para politikasının sıkı seyrini sürdürme kararlılığında olduğunu vurguladığını anımsattı.

“AB ülkelerindeki toparlanma ihracatı olumlu etkiliyor”

Dış ticaret açısından mevcut verileri değerlendiren Türkay, “AB ülkelerinde gözlenen toparlanmanın ihracatı olumlu etkilemeye devam ettiğini ve turizm gelirlerindeki artışın cari açığı olumlu etkilediğini ortaya koymakta. Büyüme performansını seyri, petrol fiyatlarındaki artış eğilimi ve altın ithalatının dış ticaret açığının görünümü üzerinde belirleyici olacağını belirtmek gerekmekte” şeklinde konuştu. Türkiye ekonomisinin mevcut görünümünün, geçen yıl başlayan büyüme sürecinin gücünü koruduğunu ve reel sektöre yönelik uygulamaya konulan desteklerin bu yıl için de büyüme sürecine katkı vereceğine işaret ettiğini bildiren Türkay, şunları kaydetti:

“Ayrıca, küresel büyümenin olumlu seyri ve AB’de gözlenen iktisadi faaliyetin güçlü seyrinin büyümeye dış talep tarafından da destek geleceğini ortaya koymakta. Bununla birlikte, enflasyondaki azalış eğilimine rağmen küresel düzeyde faiz oranlarındaki artış eğilimi ve cari işlemler açığındaki gelişmelerin risk unsuru oluşturduğunu belirtmek gerekmekte.”

Bu konularda ilginizi çekebilir