Cari açıktaki olumlu hava, rehavet yaratmasın

ASKON Başkanı Mustafa Koca, iyileşmenin teşviklerden kaynaklanmadığına işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nden (ASKON) yapılan açıklamada yılın ilk 4 ayında cari açıkta meydana gelen daralmayı teşvik paketine bağlamanın doğru olmayacağı ifade edildi. Daralma gösteren istatistiklerin bütçe performansında rehavete neden olmaması gerektiği uyarısı yapılan açıklamada, uygulamalara kararlılıkla devam edilmesi tavsiye edildi. 
 
Rakamları yorumlayan ASKON Başkanı Mustafa Koca, şu ifadeleri kullandı: 
 
"Geçmiş yıllarda da ekonomik büyüme ne zaman gerileme trendine girse cari açık da gerilemeye başlıyordu. Zira büyüme yavaşlayınca, üretim yavaşlıyor, enerji ve ara mal ihtiyacı azalıyor dolaysıyla cari açık verdiğimiz konularda ithalat da yapmıyoruz açık daralıyordu. Şimdi yine aynı konuma doğru gittiğimize ilişkin işaretler daha fazla. 
 
Bu gelişmeye paralel olarak da genellikle bütçe açığının artışına şahit oluyorduk. Zira büyüme yavaşlayınca ister istemez vergi gelirlerinde azalma oluyor, ama bütçe giderlerinde daralmaya gitmek o kadar hızlı olamıyor.  Bu yüzdendir ki o meşhur taht-ı revalli benzetmesi kabusunuz olarak hayatiyetini sürdürüyordu."
 
Gelişme iyi ama, konjonktürel olmaktan çıkmalı
 
Ekonomide tedbiri elden bırakmamak gerektiğinin altını çizen Mustafa Koca, "Cari açık konusunda ortaya çıkan olumlu hava, rehavete sebep olmamalı dikkat artırılarak sürdürülmelidir" dedi. 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir